Chicago, IL
59°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 20mph W
Humidity: 67%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
59°F
57°F
57°F
55°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
52°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

OBNOVLJENA KUĆA ‘OKA SOKOLOVOG’: Najpoznatiji izviđač u istoriji Srbije konačno počastvovan kako zaslužuje! (FOTO)

Godinama trošna i urušena, konačno je obnovljena kuća Dragutina Matića, najpoznatijeg ratnog izviđača u istoriji srpske vojske, čija je fotografija “Oko sokolovo” obišla svet. U Opštini Gadžin Han očekuju da, kada se završi kompletno uređenje, spomen-kuća slavnog ratnika bude i na turističkoj mapi ovog kraja.

Čuvena fotografija Dragutina Matića, koju je, pred povlačenje srpske vojske preko Albanije, napravio ruski fotoreporter, u muzejima je i knjigama širom sveta, školskim udžbenicima. Kuća u kojoj je rođen 1888, gde je živeo i iz koje je otišao u oba Balkanska i Prvi svetski rat, donedavno je bila potpuno urušena. Sada, kompletno obnovljena, budi sećanja Matićevih potomaka.

“U ovoj sobi su bili stara kuća i ognjište, pored je bio šporet, dva kreveta, jedan sto i stalaža. Pradedu pamtim, tu je sedeo, tu je provodio zadnje dane, tu je i umro 1. januara 1970. godine”, kaže Zoran Matić, praunik Dragutina Matića.

Na temeljima starim više od veka, izgrađena je nova kuća, u autentičnom moravskom stilu.

“Totalno autentična, od prirodnih materijala – drvo, kamen i blato. Očekujemo da uredimo i dvorište, i da se vrati nameštaj sa restauracije i sledi otvaranje”, naveo je zamenik predsednika Opštine Gadžin Han Slaviša Ivaković.

Praunuk Dragutina Matića sreću, kaže, ne može da opiše.

Kuća Dragutina Matića pre obnove / Printscreen Euronews

“Ne mogu da vam opišem moju sreću, i mojih braće i sestara. Tu će dolaziti naša deca, praunuci. I kad bude muzej. Svi smo presrećni”, rekao je on.

Najpoznatijem Zaplanjcu, koji je između dva svetska rata bio i kmet u svom selu i opštinski odbornik, podignut je spomenik u centru Gadžinog Hana. Jedna ulica ovde nosi njegovo ime.

“Spomen-kuća Dragutina Matića nam je posebno značajna, jer će upotpuniti turističku ponudu. Već imamo pregovore sa školama i turističkim agencijama”, kaže direktor Turističke organizacije opštine Gadžin Han Srđan Igić.

Za obnovu kuće, iz budžeta opštine Gadžin Han izdvojeno je blizu četiri miliona dinara. Asfaltiran je i put do Kaletinca. Uz prirodne lepote ovog kraja, u opštini se nadaju da će spomen-kuća slavnog ratnog izviđača privući više turista, ali i vratiti neke koji su otišli iz sela, koje danas broji tek tridesetak, uglavnom starijih meštana.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Euronews, Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE