Chicago, IL
63°
Clear
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 7mph E
Humidity: 35%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
55°F
54°F
50°F
50°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 48°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

ZLATA JE POBEDNICA Osvojila matematičku Olimpijadu, pa poručila: Tremu imam samo kad predstavljam Srbiju!

Zlata Stefanović (18) iz Arilja je, kako joj i samo ime kaže, devojka zlata vredna. Ona je učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije, srpska šampionka znanja, majstor matematike, fizike i elektronike, i još štošta.

Povoda da se piše o ovoj zlatnoj devojci uvek ima, a ovoga puta je to prvo mesto koje je osvojila na ŽSMO (ženska srpska matematička olimpijada). Kako nam je objasnila, sada sledi plasman na jedno veliko takmičenje – ona i još tri devojke predstavljaće Srbiju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke koja se održava u Mađarskoj od 6. do 12. aprila 2022. godine.

Otkud baš “ženska” olimpijada, kakve su to podele, pitali smo je.

“To je samo želja da se devojke i devojčice u Srbiji više interesuju za matematiku i nauku, podsticaj i pokušaj da se matematika popularizuje među devojkama. Zanimljivo je da će naš tim ovoga puta činiti četiri devojke različitih uzrasta. Imaćemo i prvi i drugi i treći i četvrti razred srednje škole. Mislim da smo dobitna kombinacija”, hrabro poručuje Zlata.

Na pitanje da li joj je bilo teško na Ženskoj srpskoj matematičkoj olimpijadi, u dahu je rekla “ne”. Iza Zlate je toliko takmičenja da tremu više i ne oseća. Ali…

“Paaaa, možda sad imam malo treme, jer ipak ću u Mađarskoj da predstavljam prvenstveno našu državu, pa onda tek sebe i svoju školu. Imam veću odgovornost. Ali, daću sve od sebe. Ostala takmičenja su mi više kao nova iskustva za učenje”, priznaje.

U školi inače sa drugom vodi i sekciju primenjene fizike i elektronike u čemu je, kaže, jako strastvena. Bez namere da podstičemo predsrasude, ali nismo mogli, a da je ne upitamo i kako se jedna devojčica toliko zaljubi u predmete koji i dalje važe za pretežno muške.

“Krenulo je od malena. Interesovale su me zagonetke i pitalice. Imam dve starije sestre koje su volele da se igraju učiteljice sa mnom i da mi pokazuju malo naprednije stvari. Mislim da se tako rodila i ljubav ka matematičkom razmišljanju. Matematika je moja najveća ljubav i to je definitivno i moj poziv u budućnosti”, zrelo zaključuje Zlata.

Porodica joj je najveća podrška. Roditelji bi, dodaje, bili ponosni na nju koliko god da je postigla, a sada su naročito ponosni.

Formula uspeha nije tajna. Malo talenta, puno rada, puno upornosti, i tako se jednog dana može postati najbolji.

“Ja bih rekla: neodustajanje od svojih ciljeva. Pratite svoj talenat i želju i svaki dan radite na tome”, poručuje naša zlatna devojka, a mi joj držimo palčeve da se i u aprilu vrati okićena medaljom.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Printscreen Facebook / Zlata Stefanović

YOU MAY LIKE