Chicago
43°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 50%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 4
FriSatSun
59/37°F
39/30°F
55/43°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

VELIKA AFERA U ČIKAGU: Demokrate dale 66 miliona $ za bolnicu koja je lečila 38 pacijenata, radove izvodila firma povezana sa strankom!

Grad Čikago, koji suvereno kontrolišu demokrate, potrošio je 66 miliona dolara na opremanje i pretvaranje kongresnog centra MekKormik u Covid bolnicu koja je ukupno lečila 38 pacijenata.

Odlukom vlasti iz redova Demokratske partije poreski obveznici u Čikagu potrošili su 66 miliona dolara za renoviranje kongresnog centra MekKormik u hitnu koronavirusnu bolnicu koja je na kraju lečila samo 38 pacijenata. Ono što je najzanimljivije, jeste da je ugovor o obnovi objekta potpisan sa politički povezanim preduzećem, umesto sa kompanijom koja je obećala da će se odreći naknade ili donirati taj novac koronavirusnim organizacijama za pomoć.

List Čikago San-Tajms izvestio je da su prvi pomoćnici gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut branili i odbranili odluku da se za renoviranje potroši 1,7 miliona dolara po pacijentu, nazivajući je “polisom osiguranja” zbog, ispostaviće se, neutemeljenog straha da će bolnice u Čikagu biti preplavljene pacijentima. Samir Mejekar, zamenik gradonačelnika za ekonomski razvoj, izjavio je da je „neverovatno ponosan“ na preuređeni objekat, dodajući da milioni dolara novca poreskih obveznika „nisu potrošeni uzalud“.

“POLITIČKA BOLNICA”: Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut obilazi renovirani Mek Kormik centar PHOTO: Tyler LaRiviere (Sun-Times/Getty Images)

Međutim, možda će poreski obveznici stvari videti drugačije kada znaju da je ugovor za renoviranje dodeljen politički povezanoj kompaniji “Walsh Construction”. Projekat je pokrenut sa saveznom vladom i gradskim vlastima, prenosi San-Tajms. Gradsko preduzeće zvano “McPier” – koje upravlja kongresnim centrom i poseduje firmu pod nazivom “Navy Pier” – donelo je odluku o angažovanju “Walsh Construction”, iako je samo nekoliko sati ranije dobilo bolje predloge od tri druge građevinske kompanije.

“McPier” je prikupio predloge od tri velikana u građevinarstvu: “Walsh”, “Pepper Construction” i “Power Construction Company”. I unajmila je “Walsh” iako je “Power Construction Company” nudila da to uradi bez ikakve naknade, kao prvu opciju, ili da iznos honorara donira za pandemijsku pomoć, jer nije želela da profitira od pandemije. Walsh je naplatio 65,9 miliona dolara, uključujući 5,1 milion dolara za poslovnu transakciju (fee), pokazuje objavljena dokumentacija i računi.

Zvaničnik američkog Armijskog korpusa inženjera – koji je angažovao McPier za izgradnju objekta, za koji je federalna vlada pokrila 75 odsto troškova – rekao je u internim mejlovima da su “Power” ili “Pepper” najbolji izbor. Ali ta odluka je prepuštena “McPier-u”, koji je izabrao “Walsh”, rekavši da njegove cene nisu „bitno drugačije“ od ostalih i da je „imao najviše iskustva. . . radeći sa [Armijskim korpusom] i radeći na hitnim projektima. “

Dan pre nego što je “Walsh” izabran, direktorka preduzeća “Navy Pier”, Merilin Keli Gardner, poslala je i-mejl izvršnoj direktorki “McPier” Lariti Klark da pogura “Walsh” kao izbor. Ovo je zanimljivo jer “Navy Pier” ima veze sa bivšim gradonačelnikom Čikaga Ričardom M. Dejlijem. Dejlijeva ćerka je takođe u bordu “Navy Pier”-a.

Čikaški zvaničnici pregledali su još tri objekta pre nego što su izabrali “MekKormik” kao mesto za hitnu bolnicu. San-Tajms je izvestio da su ostale tri ustanove bile prethodno zatvorene bolnice, čije bi renoviranje za potrebe pacijenata ukupno (sve tri) koštalo 50 miliona dolara – oko 16 miliona dolara manje nego što je koštala obnova samo MekKormik Place-a.

Izvor: Sun Times/Daily Wire Foto: Tyler LaRiviere/Chicago Sun Times

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!