Connect with us

Dijaspora

VELIČANSTVEN PRIZOR U NJU DŽERSIJU: Kulturno umetničko društvo “Drina” proslavilo krsnu slavu! (FOTO)

Published

on

U nedelju, 7 marta 2021. godine, kulturno umetničko društvo ,,Drina” pri parohiji Svetog Jovana Кrstitelja u Patersonu, u Saveznoj državi Nju Džersi, proslavila je svoju krsnu slavu – Svetog Đorđa Кratovca.

Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je Njagovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički g. Irinej, a sasluživali su mu, visokoprečasni protoprezviter Đokan Majstorović, prečasni prezviterLavrentije Soper, kao i visokoprečasni protođakon Miloš Ždralić.

U prigodnoj besedi pred mnogobrojnim narodom, Episkop Irinej se dotakao pitanja koje svi često postavljamo, a to je: „Кako će nam Bog suditi?“, i pitanja: „Кoje nas pitanje očekuje u večnosti?“ Episkop Irinej je naglasio da se ona ne odnose na ljubav prema Bogu i čoveku, nego na podjednaku ljubav i prema Bogu i prema čoveku, jer Bog je ljubav, i iz svoje prevelike ljubavi je stvorio ljudski rod po svome obličju. Episkop Irinej je istakao i to, da suštinsko pitanje nije naše činjenje manjih prestupa, koliko potreba da ne izgubimo ljubav iz vida, jer tog momenta kada nestane ljubavi, tada prestupi postaju greh. Nedelja Strašnog Suda upravo govori o ljubavi, jer Bog je ljubav, i tamo gde je Bog prisutan, prisutna je i ljubav, i tamo gde je ljubav prisutna, Bog je prisutan.

Posle Zaamvone molitve, Episkop Irinej je odslužio pomen za novoupokojenog Episkopa Atanasija, umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog. Nakon pomena, deca su se okupila oko Njagovog Preosveštenstva i primila blagoslov slavskih darova – koljiva, vina i slavskog kolača, i uz svu radost, zajedno sa Episkopom, okretala slavski kolač. Deca su sa oduševljenjem posmatrala kako Episkop i domaćin slave, g. Dimitrije Dragišić, lome hleb. Gđa Danijela Gagić prihvatila je da bude domaćica za slavu naredne godine, primivši četvrtinu slavskog kolača iz ruku ovogodišnjeg domaćina.

Posle svete liturgije, u skladu sa lokalnim pravilima vezanim za pandemiju, verni narod se okupio oko arhijereja i nastavio zajedničarenje uz prigodan slavski ručak.

Piše: Eastern Diocese
Foto: Eastern Diocese

Advertisement