Connect with us

aktuelno

‘VEĆ SMO DALI DOVOLJNO’: Ramzan Kadirov odbio mobilizaciju u Čečeniji!

Published

on

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je u rat u Ukrajini dosad je otišlo 20.000 Čečena, te da je Čečenija i više nego ispunila sve planove, pa zbog toga u toj državi neće biti mobilizacije.

Kako je rekao gostujući u jednoj televizijskoj emisiji, Čečenija je “prebacila plan za 254 posto”.

-Taj plan u Čečenskoj Republici preispunjen je za 254 posto. Takvi pokazatelji postignuti su ranije formiranjem novih jedinica Ministarstva obrane Ruske Federacije. Svi kandidati za službu prošli su kroz Vojni komesarijat. Taj smo mehanizam razradili od samog početka, i pre objave delimične mobilizacije -* rekao je Kadirov.

Kako je istakao, u rat u Ukrajini dosad je otišlo 20.000 Čečena, te da je Čečenija i više nego ispunila sve planove.

-Osim toga, Čečenija ima rezervu od više hiljada dobrovoljaca koji će, ako bude potrebno, moći ući u redove branioca domovine – rekao je.

U Groznom, glavnom gradu Čečenije, pre dva dana održan je manji protest protiv mobilizacije. Kadirov je zapretio svima koji budu protestovali. Međutim, dodao je da čečenske majke i žene mogu da ostanu mirne, misleći pritom da neće biti mobilizacije njihovih članova porodice.

-Stoga pozivam stanovništvo Čečenske Republike, posebno naše voljene i poštovane majke, da ostanu mirni – kazao je Kadirov.

Podsetimo, Putin je 21. septembra proglasio delimičnu mobilizaciju. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će biti pozvano 300.000 rezervista. Kijev je na to odgovorio da je to očekivan korak i istakao da to dokazuje da stvari na terenu ne teku prema planovima Moskve.

Lideri zapadnih zemalja osudili su ovaj potez Moskve i rekli da je to dokaz da Putinova specijalna operacija propada, ali da može doći i do eskalacije sukoba.

Inače, nakon proglašenja delimične mobilizacije, poskupeli su svi letovi iz Rusije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen YouTube / BBC News

Advertisement