Chicago
52°
Cloudy / Wind
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 20mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
52/43°F

Published 6 months ago

By admin

MILO POVREDIO USTAV CG: Većina poslanika potpisala inicijativu za razrešenje predsednika!

Većina poslanika u crnogorskom parlamentu, njih 41, potpisala je Predlog za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav i dostavili ga skupštini. Predlog su potpisali poslanici Demokratskog frontra, Demokratske Crne Gore, Ujedinjene i Prave Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i CIVIS-a.

Oni imaju 41 od ukupno 81 poslanika u crnogorskom parlamentu.

Inicijativa za razrešenje predsednika usledila je nakon što je Đukanović odbio da prihvati predlog da mandatar za sastav nove vlade bude Miodrag Lekić i kada je uputio predlog za skraćenje mandata skupštine.

U obrazloženju, Đukanović je ranije danas naveo da mu nisu dostavljeni svi potpisi poslanika, da nisu došli kod njega na konsultacije i da nije „stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu“.

U predlogu za razrešenje, oni navode da Đukanović povredio Ustav jer, kako tvrde, nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav vlade sve predstavnike političkih partija, kao ni Miodraga Lekića koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove vlade.

„Takođe, sasvim je neustavno njegovo pozivanje na potpise poslanika kao uslov za predlog mandatara jer takva obaveza po Ustavu ne postoji. Iz javne podrške svih činilaca parlamentarne većine od 41 poslanika, Đukanović se mogao nedvosmisleno uveriti da Miodrag Lekić ima nespornu podršku da bude mandatar za sastav vlade. Prema tome, to je bila opštepoznata stvar koja se u pravu dodatno ne dokazuje“, piše u obrazloženju Predloga za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav.

Prema članu 98 Ustava Crne Gore postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Predlog za pokretanje postupka skupština dostavlja predsedniku Crne Gore na izjašnjenje. Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja skupštini i predsedniku Crne Gore.

Ustavni sud u Crnoj Gori nema kvorum, a mesecima ne uspeva da se kompletira jer kandidati ne dobijaju potreban broj glasova poslanika.

Ranije danas je Đukanović, upitan, koji je sledeći potez ako se ne skrati mandat skupštini, Đukanović kaže da ostavljaju mogućnost političkim subjektima da do 30. septembra bolje sagledaju ono što su njihove odgovornosti prema nacionalnim interesima i da tome daju prioritet u odnosu prema „ringe raja“ politici.

„Moje svako naredno postupanje biće apsolutno u skladu sa Ustavom. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je tim vrlo kompetentnih pravnika, specijalista za Ustavno pravo koji neće dati da pogrešim ni ako se nađemo u takvoj situaciji 30. septembra. Zajedno ćemo proći kroz sve i, siguran sam, doći do rešenja koji će poštovati slovo i duh Ustava Crne Gore“, poručio je Đukanović.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!