Connect with us

aktuelno

VAŽNA VEST ZA SVE U ČIKAGU: Kako da odložite plaćanje rente zbog Covid 19 epidemije

Published

on

Stanari u Čikagu koji su pretpeli finansijske gubitke usled pandemije COVID-19 trebalo bi da se obrate pismenim putem svojim stanodavcima u roku od pet dana od primanja obaveštenja, kako bi izbegli prinudno iseljenje.

Ovo pismeno obaveštenje može se obaviti putem pisma, e-pošte ili tekstualne poruke. Jednostavna poruka, “Nisam u mogućnosti da platim kiriju, jer sam finansijski pogođen pandemijom COVID-19“, biće dovoljna.

Državni i lokalni zahtevi


Kao odgovor na pandemiju, vlada J.B. Pritzkera je u martu 2020. godine objavila moratorijum o proglašenju katastrofe. Tokom tog moratorijuma za iseljenje primenjuju se posebna pravila za deložacije zasnovane na neplaćanju kirije. Važenje moratorijum ističe 31. jula 2020. godine, ali bi guverner mogao naložiti njegovo produženje.

Kada se period moratorijuma završi, stanodavci države Ilinois mogu ponoviti zahtev za iseljenja zbog neplaćanja stanarine. U junu 2020. godine, umesto pet dana predviđenih za odgovor na zahtev za iseljenje, gradonačelnica Lori Lajtfut potpisala je Pravilnik o zaštiti od deložacije COVID-19, kojim se taj period produžava na još sedam dana, odnosno 12 dana, ako stanar navede uticaj epidemije koronavirusom kao razlog neplaćanja stanarine.

Uticaj COVID-19 može se zatražiti kada je stanar ili drugi član domaćinstva:

  • Otpušten sa posla
  • Kada mu je umanjen broj radnih sati na poslu
  • Ukoliko se nalazi u izolaciji ili karantinu
  • Ukoliko je dužan da se brine o zaraženom članu porodice

Gradskom uredbom, stanodavac mora u roku od 12 dana da kontaktira stanara i da pokuša da razradi plan kako bi se izbeglo njegovo iseljenje. Plan za izbegavanje iseljenja mogao bi da uključi plan otplate, posredovanje ili arbitražu, omogućavanje stanaru da koristi svoj depozita za pokrivanje neplaćene kirije…

Za više informacija o rešavanju ovog problema obratite se na cm@ccrchicago.org ili 312-922-6464, lok. 22

Izvor: Chicago.gov
Foto: Twitter

Advertisement