Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 15mph N
Humidity: 74%
Pressure: 30.17"Hg
UV index: 4
TueWedThu
46/36°F
41/27°F
48/46°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

USVOJEN NOVI PLAN REKONSTRUKCIJE: Evo kada će biti završena obnova Hilandara!

Svi arhitektonsko-građevinski radovi na sanaciji i obnovi dva najteže postradala objekta u kompleksu manastira Hilandar na Svetoj Gori – Dohiji i Igumenariji biće završeni do kraja sledeće godine.

U narednih devet meseci biće okončana obnova Dohije, a za 2024. biće obnovljeni i konak Igumenarija. Ovo je najvažnija stavka iz programa radova planiranih za 2023. godinu, koji je juče usvojila državna Komisija za Hilandar i njegovu obnovu.

Ovo telo juče se u Vladi Srbije prvi put sastalo u novom sazivu, a predsedavala je ministarka kulture Maja Gojković. Komisija za Hilandar usvojila je izveštaj o realizovanim radovima u okviru Programa obnove za prošlu godinu, kao i finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima za obnovu – tokom 2022. potrošeno je 194 miliona dinara. Toliko su koštali radovi, kako je saopšteno, na rekonstrukcija konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija. Na Dohiji je završen krov i nastavljena statička sanacija objekta, dok su na Igumenariji u toku grubi građevinski radovi. Ova dva konaka, namenjena smeštaju monaha, gotovo u potpunosti su uništena u katastrofalnom požaru 2004. godine. Ovi objekti datiraju iz vremena osnivanja manastira, s tim što su kroz istoriju više puta obnavljani i doziđivani, a poslednji put krajem 18. veka.

PROČITAJTE VIŠE:

-Istovremeno sa obnovom stradalih objekata, u saradnji sa stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture obavljaju se konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom slikarstvu, kompoziciji Bogorodice sa Hristom, kao i drugi slikarsko-konzervatorski i dubokorezačko-pozlatarski radovi na uređenju enterijera Sabornog hrama i umetničkim predmetima – kažu u Ministarstvu kulture.

Pored radova na obnovi izgorelih delova pravoslavnog manastirskog kompleksa uporedo se radilo i na izgradnji nove manastirske infrastrukture, posebno vodovodne i kanalizacione mreže, a završen je centralni kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

Manastir je dobio kotlarnicu, kao i veći deo novog elektro-energetskog sistema. Obnova manastira Hilandar – zadužbine Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog, jedan je od državnih prioriteta.

POVEZANE TEME:

SARA JE ZBOG LJUBAVI PROMENILA VERU: Sada je došla u Srbiju, da u Darkovoj otadžbini kaže DA!

ČUDESNA PRIČA OCA SERAFIMA: Od šampiona tekvondoa i invalidskih kolica, do mantije i anđeoskog glasa! (VIDEO)

KINESKINJA POD OSTROGOM PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Celivala mošti i dobila ime Vasilija!

Izvor: Novosti
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)