Chicago, IL
28°
Cloudy / Wind
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 23mph N
Humidity: 74%
Pressure: 29.95"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SunMonTueWedThu
57°F / 37°F
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F
48°F / 34°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

USVOJEN NOVI PLAN REKONSTRUKCIJE: Evo kada će biti završena obnova Hilandara!

Svi arhitektonsko-građevinski radovi na sanaciji i obnovi dva najteže postradala objekta u kompleksu manastira Hilandar na Svetoj Gori – Dohiji i Igumenariji biće završeni do kraja sledeće godine.

U narednih devet meseci biće okončana obnova Dohije, a za 2024. biće obnovljeni i konak Igumenarija. Ovo je najvažnija stavka iz programa radova planiranih za 2023. godinu, koji je juče usvojila državna Komisija za Hilandar i njegovu obnovu.

Ovo telo juče se u Vladi Srbije prvi put sastalo u novom sazivu, a predsedavala je ministarka kulture Maja Gojković. Komisija za Hilandar usvojila je izveštaj o realizovanim radovima u okviru Programa obnove za prošlu godinu, kao i finansijski izveštaj o utrošenim sredstvima za obnovu – tokom 2022. potrošeno je 194 miliona dinara. Toliko su koštali radovi, kako je saopšteno, na rekonstrukcija konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija. Na Dohiji je završen krov i nastavljena statička sanacija objekta, dok su na Igumenariji u toku grubi građevinski radovi. Ova dva konaka, namenjena smeštaju monaha, gotovo u potpunosti su uništena u katastrofalnom požaru 2004. godine. Ovi objekti datiraju iz vremena osnivanja manastira, s tim što su kroz istoriju više puta obnavljani i doziđivani, a poslednji put krajem 18. veka.

PROČITAJTE VIŠE:

-Istovremeno sa obnovom stradalih objekata, u saradnji sa stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture obavljaju se konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom slikarstvu, kompoziciji Bogorodice sa Hristom, kao i drugi slikarsko-konzervatorski i dubokorezačko-pozlatarski radovi na uređenju enterijera Sabornog hrama i umetničkim predmetima – kažu u Ministarstvu kulture.

Pored radova na obnovi izgorelih delova pravoslavnog manastirskog kompleksa uporedo se radilo i na izgradnji nove manastirske infrastrukture, posebno vodovodne i kanalizacione mreže, a završen je centralni kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

Manastir je dobio kotlarnicu, kao i veći deo novog elektro-energetskog sistema. Obnova manastira Hilandar – zadužbine Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog, jedan je od državnih prioriteta.

POVEZANE TEME:

SARA JE ZBOG LJUBAVI PROMENILA VERU: Sada je došla u Srbiju, da u Darkovoj otadžbini kaže DA!

ČUDESNA PRIČA OCA SERAFIMA: Od šampiona tekvondoa i invalidskih kolica, do mantije i anđeoskog glasa! (VIDEO)

KINESKINJA POD OSTROGOM PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Celivala mošti i dobila ime Vasilija!

Izvor: Novosti
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE