Chicago
36°
Snow Shower
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 19mph W
Humidity: 92%
Pressure: 29.53"Hg
UV index: 2
SunMonTue
41/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

PUKLA BRANA U KALIFORNIJI: Procep se širi, voda plavi njive i kuće, ljude evakuišu!

Procep u brani na reci Paharo u Kaliforniji se udvostručio što komplikuje nastojanja da se brana popravi, a za to vreme se vode izlivaju na poljoprivredna gazdinstva i naselja dok još jedna atmosferska “reka” kreće put ove savezne države na zapadnoj obali SAD.

Procep se pod pritiskom nabujale vode pojavio u petak i do sada se proširio 90 metara, kažu lokalni zvaničnici, a više od 8.500 ljudi je evakuisano.

Brana je sagrađena u kasnim 40-tim godinama prošlog veka kao zaštita od poplava, ali je već decenijama rizična, i 90-tih godina više puta je pucala. Hitne popravke na njoj poduzete su januara ove godine, a 2025. treba da počne obnova vredna 400 miliona dolara.

Reka Paharo je prirodna granica kalifornijskih okruga Santa Kruz i Monterej, i nalazi se oko 110 kilometara južno od San Franciska.

Zvaničnici okruga Monterej upozoravaju na opasnost od izlivanja reke Salinas, koja bi mogla poplaviti drumove i poljoprivredna zemljišta, ali i odseći poluostrvo Monterej od ostatka okruga. Na tom poluostrvu nalazi se istoimeni grad.

Meteorolozi upozoravaju na nove poplave, štete od vetra i moguće nestanka struje uslet naleta nove atmosferske „reke“ koja bi sa Tihog okeana trebalo da stigne u severne i centralne delove Kalifornije, i da se premesti na jug u narednim danima.

Ogromni oblak pacifičke vlage proteže se gotovo do Havaja.

Kalifornija je ove zime bila na udaru 10 atmosferskih reka, poslednji put pre nedelju dana, a tukle su je i oluje podjarene ledenim arktičkim vetrom koje su ovoj saveznoj američkoj državi donele ogromne količine snega.

Poslednja atmosferska reka donela je suptropsku vlagu koja je izazvala topljenje na nižim nadmorskim visinama Sijere Nevada, što je potpomoglo bujanju voda u rekama i potocima.

Međutim, količina snega na planinama je toliko velika i toliko hladna da je gotovo apsorbovala kišu koja je tamo pala, pa se snežni pokrivač samo uvećao u južnoj i centralnoj Sijeri Nevada, kažu klimatolozi iz Los Anđelesa.

Nova atmosferska reka neće biti tako topla kao prethodna, dodaju oni.

POVEZANE TEME:

SRPSKI ŠVARCENEGER: Sa 400 dolara došao u Ameriku, ostvario san i postao veliki šampion!

SRBI RAZBILI MIT O AMERICI: Prva generacija radi i nema kad da uživa, da bi naša deca mogla da uživaju!

HAOS NA AMERIČKOJ GRANICI: Imigranti iz Venecuele pokušali da probiju kordon, policija intervenisala!

Izvor: N1
Foto: Printscreen Twitter @latimes

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!