Connect with us

aktuelno

UMRO VLADIMIR ŽIRINOVSKI: Srbija ga pamti sa šajkačom 1999. ispred ambasade SAD u Moskvi! (FOTO)

Published

on

Lider desničarske Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski preminuo je danas u 75. godini u Moskvi, nakon što je 2. februara primljen u bolnicu sa dijagnozom kovida-19, javlja TASS.

Vest je saopštio Vjačeslav Volodin, predsedavajući ruske Dume.

Žirinovski će u Srbiji ostati upamćen kao neko ko se glasno protivio NATO bombardovanju Jugoslavije i ko je učestvovao na protestu ispred američke ambasade u Moskvi 1999. godine.

Na protestu 25. marta 1999. godine, dan nakon početka bombardovanja, Žirinovski je mahao svojom partijskom zastavom ispred američke ambasade u Moskvi. Na glavi je imao šajkaču, zbog čega je ova fotografija ostala u sećanju mnogih Srba.

Žirinovski je tada zahtevao kraj NATO bombardovanja Jugoslavije, dok su demonstranti bacali kamenje i flaše na zgradu ambasade.

Lider LDPR-a je tada pozvao Rusiju da pošalje dobrovoljce u Jugoslaviju koji bi se borili protiv NATO snaga.

“Pozvali smo dobrovoljce. Jedinice se formiraju u svakom regionu Rusije. Postepeno stižu u Moskvu i čim budemo imali transport, šaljemo ih u Jugoslaviju”, rekao je tada Žirinovski.

On je rekao da će hiljade Evropljana poginuti u ratu i da će Amerika potonuti u “još jedan Vijetnam”.

Žirinovski je na protestu 1999. godine rekao da se Beograd nikada neće predati, a situaciju na Kosovu uporedio je sa Vijetnamom.

“Koja bi zemlja pristala da se preda bez rata. Neće biti predaje ni zbog rata. Biće to dug i užasan rat. Hiljade Evropljana će umreti i Amerikanci će razumeti svoju grešku kao što su nekada shvatili u Vijetnamu”, rekao je on tada.

Da podsetimo, Vladimir Žirinovski preminuo je danas u 75. godini. Bio je ruski političar kojeg su često karaktelisali kao “šoumena” tamošnje političke scene. Liberalno-demokratsku partiju Rusije (LDPR) osnovao je 1991. godine i ranije je bio i potpredsednik Dume.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Tanjug

Advertisement