Chicago, IL
59°
Mostly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 8mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 1
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
64°F
66°F
66°F
66°F
68°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 37°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

PRVI ČOVEK VOJSKE SAD: Rat u Ukrajini će trajati godinama, raste mogućnost međunarodnog sukoba!

NajviŠi američki vojni zvaničnik upozorio je će rat u Ukrajin verovatno trajati godinama i da je svet postao mnogo nestabilniji, a mogućnost međunarodnog sukoba između velikih sila je u porastu.

Načelnik Generalštaba združenih snaga Mark Mili rekao je u Kongresu da je ruska invazija na Ukrajinu “najveća pretnja miru i stabilnosti u Evropi, a možda i svetu, za 42 godine koliko je on u uniformi”.

“SAD su na kritičnoj istorijskoj i geopolitičkoj tački. Moramo da imamo jasnu strategiju i održimo mir”, rekao je Mili.

Predstavnici u Kongresu pitali su Milija šta je moglo da spreči Vladimira Putina da krene u invaziju, na šta je odgovorio da je to moglo jednio prisustvo američkih vojnika u Ukrajini, što nije savetovao jer bi povećalo rizik od oružanog konflikta sa Rusijom.

“Iskreno, bez obzira na to što američka vojska nije otišla u Ukrajinu, nisam siguran da bi išta moglo da spreči Putina. To je bio njegov dugoročni cilj kada se pogleda godinama unazad”.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin dodao je da su zahtevi Rusije – da se Ukrajini zabrani članstvo u NATO-u, a da se alijansi ograniči dokle sme da ide na istoku – neprihvatljivi.

Ostin je sa Milijem potvrdio da američka vojska nije obučavala ukrajinske snage unutar Ukrajine, niti u Poljskoj, već u drugim zemljama, uključujući i SAD.

Sekretar za odbranu je dodao da ukrajinci od američkog oružja, pored ostalog, koriste Stinger i Džavelin rakete.

SAD traže način da sprovedu dodatnu obuku vojnika u državama koje nisu članice NATO-a, kao što su Gruzija i Finska, dodao je Ostin.

General Mili je istakao da su zemlje poput Poljske i Rumunije veoma voljne da uspostave trajne američke vojne baze.ž

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Quicktake: Now

YOU MAY LIKE