Chicago
57°
Clear
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 3mph WNW
Humidity: 65%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
FriSatSun
73/59°F
82/59°F
63/52°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

UMETNIK IZ PIROTA ODUŠEVIO INDIJANCE: Dali mu moćno ime Tunka Kitka, a evo i zbog čega! (FOTO)

Umetnik poreklom iz Pirota, tačnije iz idiličnog sela Vlasi, Zoran Mojsilov, koji živi i radi u SAD, u Minesoti, svojim skulpturama od kamena, od strane indijanske zajednice u SAD dobio je svoje indijansko ime – Tunka Kitka, što u prevodu znači – Čovek koji budi kamen. Zoranove umetničke skulpture – instalacije, teške su i desetine tona, a svoje radove Mojsilov ima u 25 američkih država, gde krase gradske trgove i druga važna mesta.

Kako govori, njegovim skulpturama posebno su se, osim poznavaoca I ljubitelja umetnosti širom sveta, oduševili američki indijanci.

Jednoga dana, dok sam radio na svojoj skulpturi u državi Severna Dakota, skulpturi koju sam nazvao “Ruža Severa”, koja simbolizuje stradanje severnoameričkih indijanaca, prišao mi je čovek koji mi se predstavio kao poglavica plemena Dakota. Razgledao je moje skulpture i počeo naglas da govori, ova je ženka, ova je mužjak, i počeo je da im daje imena. On je na njih gledao kao na živa bića. Toliko je bio fasciniran njima da je, posle izvesnog vremena, i meni dao indijansko ime – Tunka Kitka – Čovek koji budi kamen-navodi Mojsilov.

Iako najveći deo godine provede upravo u SAD-u, gde je I glavno tržište za njegove radove od kojih su neki teški i desetine tona, Mojsilov svako leto provede u selu u kome je odrastao – selu Vlasi, u veoma živopisnom Kanjonu reke Jerme, kod Pirota.

Tu je Zoran načinio i svoja prva umetnička dela.

Odrastao sam i umetnost na neki način učio od svoje baba Duke. Ona me je zadojila umetnošću. Sve je to i danas utkano u mene i svoj umetnički izraz ja oslobađam kroz prizmu onoga što sam video dok sam odrastao u selu Vlasi. Tako me inspirišu seoska volovska kola, razni predmeti koji su u to vreme bili deo svakodnevice, stari alati, plugovi, lonci, poklopci, a u poslednje vreme inspirišu me i šare pirotskog ćilima – kaže Mojsilov, koji, kako kaže, jedva čeka da ovog leta ponovo dođe u selo Vlasi, gde radi na jednom projektu koji će sigurno obeležiti njegovu karijeru, a to je stvaranje jedinstvenog umetničkog centra u ovom selu.

Iz sela Vlasi poreklo vodi veliki broj značajnih umetnika, tako imamo prvake opere Narodnog pozorišta u Beogradu, naši Vlašani su profesori na konzervatorijumima u Švajcarskoj. Svi smo se okupili oko ideje da u selu, u seoskoj školi, koja propada već dugi niz godina, napravimo svojevrsnu umetničku postavku, da tokom leta organizujemo razne događaje iz oblasti kulture i tako oživimo ovo selo. U sklopu toga, pre par godina smo u selu Vlasi doveli pijaniste iz Njujorka, koji su po prvi put pred publikom u selu držali koncert klasične muzike, očekuje nas mnogo toga.

Takođe, želja mi je da u selu Vlasi napravim svoju galeriju, da svoje skulpture ostavim ovde u selu, jer je za većinu njih inspiracija došla upravo odvade-kaže Mojsilov.

Ovaj umetnik Pirotu je poklonio impozantnu skulpturu Jabučila, mitskog konja vojvode Momčila, koji je po predanju živeo u srednjovekovnoj tvrđavi na ulazu u grad. Jabučilo krasi park ispred srednjovekone tvrđave. Ovu, nekoliko tona tešku skulpturu krilatog konja, Mojsilov je uradio bez dinara za svoj rodni grad.

SAZNAJTE VIŠE:

EKSKLUZIVNO, BEBEK: Pevaću i sa 100 godina, a sa Bregom ću da sviram samo pod jednim uslovom… (VIDEO)

DANICA CRNOGORČEVIĆ OTKRIVA ZA SERBIAN TIMES: Trudna sam, čekamo četvrto dete!

GALA DOGAĐAJ U ČIKAGU: Uz “Tamo daleko” proslavljen prvi direktan let “Er Srbije” iz Beograda! (FOTO GALERIJA + VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: Telegraf

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
IZNENAĐENJE PRED OKRŠAJ SA ALKARAZOM: Đoković doneo neočekivanu odluku za meč decenije!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ĐOKOVIĆ BURNO REAGOVAO NA NEPRAVDU U PARIZU! Vratite im novac, to nije bilo fer!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
AMERIČKI NOVINAR: Ne vole Jokića zbog Srbije i braće, biće bolji od Džordana i Lebrona! (VIDEO)
POTOMCI RIMSKIH CAREVA: Naučnici sa Harvarda uporedili srpski i starobalkanski gen, evo šta su otkrili!