Chicago, IL
54°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 8mph S
Humidity: 53%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 4
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
54°F
55°F
54°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
68°F / 41°F
46°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 43°F

Published 1 year ago

By admin

UMESTO IZA REŠETAKA: Kripto-prevarant sa Bahama na forumu uz Zelenskog i američku ministarku!

„Njujork tajms” organizuje forum na kojem „rame uz rame” učestvuju Samjuel Benkman- Frid, lider Ukrajine i američka ministarka finansija Dženet Jelen

„Samjuel Benkman-Frid vodio je kriptoplatformu Ef-Te-Iks kao ’ličnu prćiju’. Ogromne sume novca poverilaca straćene su na stavke koje nemaju veze s biznisom, poput kupovine privatnih kuća i nekretnina na Bahamima. Postupak stečaja već ukazuje da je car u stvari bio go. Tim i drugim oštrim komentarima američki advokat Džejms Bramli, iz kancelarije „Salivan i Kromvel” (među grupom pravnika imenovanih da zaokruže proceduru bankrota Ef-Te-Iksa), opisao je ove sedmice na sudu u SAD profil vlasnika ogromne kriptofirme, koja je 11. novembra nadležnima prijavila basnoslovnu „nesolventnost”, preneo je „Fajnenšal tajms”.

Džon Rej Treći, stečajni upravnik Ef-Te-Iksa, bio je još oštriji u prikazu poslovnog identiteta Samjuela Benkman-Frida i grupe njegovih najbližih saradnika u centrali donedavno treće najjače svetske kriptoplatforme.

„Nikada u svojoj karijeri (40 godina), nisam video takvo kompletno odsustvo korporativnih kontrola i potpuni manjak verodostojnih finansijskih informacija kao ovde. Od spornog sistema integriteta i manjkavog nadzora, do koncentracije kontrole u rukama neiskusnih, priprostih i potencijalno kompromitovanih individua. Situacija je bez presedana”, ocenio je Džon Rej Treći.

Prema nalazima ovog eksperta, (koji je, inače, 2001. godine nadgledao stečaj „Enrona”, nekadašnjeg američkog energetskog džina) prvi uvidi ukazuju na „ozbiljne prevare i loše upravljanje”, objavio je londonski „Gardijan”. Inače, u egzotičnom sedištu Ef-Te-Iksa na Bahamima vladalo je pravilo da Benkman-Frida ne upošljavaju poverioci, te da on ne razgovara s njima, dok istovremeno koristi sofisticirane aplikacije koje sve njegove poruke poništavaju vrlo kratko vreme nakon objavljivanja. Slično je, saznaje se sada, savetovao i najbližim saradnicima.

O kakvom je poslovnom modelu bilo reči, svedoči i činjenica da je Benkman-Frid, po sopstvenim rečima, „slučajno” prebacio osam milijardi dolara (investitora) na račun kriptotrgovinske firme „Arameda”, koju je sa Bahama vodila njegova nekadašnja devojka Karolina Elison (28).

U međuvremenu, na sudske papire koji u slučaju bankrota Ef-Te-Iksa tek počinju da se gomilaju, kako na Bahamima, tako i u američkoj državi Delaver, Benkman-Frid je u prvi mah rekao: „Odje…i regulatore, oni stvari samo čine gorima”. Posle se izvinjavao: „Nešto što sam izgovorio bilo je nepromišljeno i isuviše oštro. Praznio sam se…”

Početkom ove sedmice, u gomili tvitova koje s Bahama Benkman-Frid, inače velikodušni donator Demokratske stranke SAD i jedan od osnivača fonda „Pomoć za Ukrajinu”, i dalje šalje, jedan je izazvao lavinu gneva u javnosti SAD. Kovrdžavi momak u ranim tridesetim, naime, najavio je da će 30. novembra učestvovati na „samitu” „Dil buk” u organizaciji „Njujork tajmsa”.

Na spisku učesnika tog „samita” su, između ostalih, i ukrajinski lider Volodimir Zelenski, američka ministarka finansija Dženet Jelen, kao i Lari Fink, izvršni direktor „Blek roka”, gradonačelenik Njujorka Erik Adams.

Organizator tog skupa Endru Ros Sorkin obnarodovao je juče da ga „mnogi pitaju da li i dalje namerava da 30. novembra intervjuiše Samjuela Benkman-Frida”. Radujem se tome, ništa nije isključeno: Ima mnogo važnih pitanja da se postavi i na njih odgovori”, poručio je Ros Sorkin.

„Kako osoba koja je ukrala milijarde dolara sada govori na jednom samitu kao slobodan čovek?”, pitanje je koje je ovih dana u otvorenoj debati na „Tviteru”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Politika
Foto: Printscreen Facebook Володимир Зеленський; Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE