Chicago, IL
75°
Sunny
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 5mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 4
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
79°F
79°F
77°F
77°F
77°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
84°F / 64°F
81°F / 61°F
72°F / 57°F
75°F / 59°F

Published 1 year ago

By admin

PATRIJARH IRINEJ DOBIJA SPOMENIK: U centru Niša niče dva i po metra visoka statua blaženopočivšeg srpskog poglavara!

Ispred Saborne crkve u centru Niša na proleće će biti podignut spomenik posvećen blaženopočivšem patrijarhu Irineju Gavriloviću poreklom iz Vidove kod Čačka.

„Izrada spomenika je već pri kraju, imaće dva i po metra i biće postavljen na postamentu koji će biti visok skoro metar, ispred Saborne crkve u centru Niša, gde je patrijarh Irinej bio vladika u Eparhiji niškoj od 1975. godine. Spomenik je delo vajara Zorana Ivanovića iz Beograda koji je pobedio na konkursu, a projekat finansira Кlub privrednika grada Niša i Кopnena vojska Srbije. Priredićemo veliku svečanost posle Vaskrsa, očekujemo da bude prisutan i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i predsednik Srbije”, rekao je za RINU, Episkop niški Arsenije koji je nasledio tron patrijarha Irineja u Eparhiji niškoj.

U sklopu Muzeja crkvenih starina Eparhije niške postoji deo posvećen srpskom patrijarhu Irineju gde se čuva njegovo žezlo i odora kao uspomena na službovanje Bogu i narodu.

Inače, vladika Arsenije pre dve godine pokrenuo je inicijativu da i ulica pored episkopije (Eparhijskog dvora) dobija ime po patrijarhu Irineju. Predlog je prošao skupštinu ali se očekuje da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski da saglasnost i na ovu odluku odbornika.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE