Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 74%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

ULTIMATUM PRIŠTINI: Vraćanje imovine Dečanima među četiri uslova za prijem u Savet Evrope

Nakon podnošenja prijave za članstvo u Savetu Evrope, tzv. Kosovo bi moralo da ispuni četiri uslova da bi aplikacija bila prihvaćena, među kojima je i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, piše prištinski portal. Reporteri, pozivajući se na dokument u koji je, kako tvrdi, imao uvid.

U dokumentu se navodi da je vladi privremenih institucija u Prištini jasno dato do znanja da mora da preduzme korake u vezi sa onim što je u dokumentu navedeno, pre nego što aplikacija bude razmatrana u Savetu Evrope.

Ti zahtevi, kako se dodaje, odnose se na usvajanje zakona o verskim slobodama i zakona o kulturnom nasleđu u parlamentu, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Savet Evrope, prema pisanju Reporterija, zatražio je od tzv. Kosova dozvolu da Srpska pravoslavna crkva obnovi Crkvu svetog Nikole u Prizrenu, kao i da vlada u Prištini ispoštuje odluku ustavnog suda u Prištini u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani i da poštuje ustavna prava i posebne oblasti pod zaštitom u vezi sa izgradnjom puta do tog manastira.

KOSOVSKA VLAST ODBIJA DA SPROVEDE SUDSKU ODLUKU: Porta manastira Visoki Dewčani

Među uslovima je i izglasavanje Zakona o verskoj slobodi i kulturnom nasleđu u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Vlada privremenih prištinskih institucija, prema dokumentu, treba da uključi SPC u suštinsku i produktivnu diskusiju o zaslugama za članstvo u Unesku, a da istovremeno ispuni svoje obaveze prema SPC u skladu sa Ahtisarijevim planom i zakonom.

Reporteri ističe da iz kancelarije premijera Aljbina Kurtija i ministarstva spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija nije potvrđeno da li je Priština prihvatila te uslove, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE