Chicago, IL
37°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 4mph WSW
Humidity: 69%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
36°F
36°F
36°F
36°F
34°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

VIDEO: Rusi sude britanskim psima rata zarobljenim u Mariupolju, preti im smrtna kazna

Mediji Donjecke Narodne Republike u istočnoj Ukrajini objavile su da je počelo suđenje dvojici britanskih dobrovoljaca, Aidenu Aslinu i Šonu Pineru, koji su zarobljeni dok su se borili u Mariupolju.

Dva Britanca, koja su služila u ukrajinskoj vojsci, te Ibrahim Sadun, dobrovoljac iz Maroka, vide se na snimku koji se danas proširio na proruskim kanalima na društvenim mrežama. Video ih prikazuje kako sede u kavezima za optuženike u sudnici. 

Tužitelji iz proruske DNR kaže da dvojici Britanaca preti smrtna kazna zbog “terorizma” te zato što su se kao “plaćenici” borili protiv ruske invazije na Ukrajinu. Aslin i njegove optužene kolege rekli su da su redovni vojnici koji se bore u ukrajinskoj vojsci te da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike.

Plaćenici na suđenju u procesu Nirnberg 2

Ovo su prvi ukrajinski vojnici kojima će suditi proruske snage. Optuženi su rekli da razumeju šta stoji u optužnici protiv njih dok su sedili u metalnom kavezu. Ruski dužnosnici zapretili su održavanjem vojnih sudova koje su nazvali Nirnberg 2.0, po uzoru na čuveno suđenje nacistima. Suđenja bi trebala da budu poput onih za ratne zločine koji se vode u Kijevu protiv ruskih vojnika.

Posmatrači kažu da bi suđenja mogla biti osmišljena i provedena kako bi se izvršio maksimalni pritisak na Zapad i pokrenula razmena zarobljenika za ruske vojnike zarobljene i osuđene u Ukrajini. Ukrajina je do sada osudila tri ruska vojnika na zatvorske kazne zbog ratnih zločina.

Optuženi za četiri odvojena dela

Ruski vojnik Vadim Šišimarin (21) je osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva 62-godišnjeg civila u severoistočnoj ukrajinskoj regiji početkom rata. Vojnici Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov dobili su preko 11 godina zatvora zbog granatiranja naseljenih mesta jer su kršili zakone i običaje ratovanja.

Tužitelji su rekli da su Britanci optuženi za četiri odvojena kaznena dela: činjenje krivičnog dela kao deo kriminalne skupine, nasilno oduzimanje vlasti ili nasilno zadržavanje vlasti, plaćeništvo i sprovođenje obuke u terorističkim aktivnostima. Aslin i Piner su bili u ukrajinskim marincima te su sudjelovali u odbrani železnice i čeličane Azovstal u Mariupolju.

Izvor: Index.hr Foto: Youtube

YOU MAY LIKE