Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 94%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

UKRAJINCI U EUFORIJI ZBOG TENKOVA, OČEKUJU BRZU POBEDU: Problem je samo što im “abramsi” stižu tek za godinu dana!

Ukrajinski predsednik Zelenski je bio potpuno u pravu kad je tvrdio da ukrajinska vojska treba 300 zapadnih tenkova da dobije rat. Bio bi još više u pravu da je tražio 500 tenkova. Jer tenkova nikad dosta.

Meseci intenzivnog ratovanja ne samo iz Kijeva, na kraju su urodili plodom – Ukrajina će dobiti više od 100 tenkova Leopard 2, Abrams, Challenger 2 i Leclerc. Po tvrdnjama Vadima Omeljčenka, ukrajinskog veleposlanika u Francuskoj, Ukrajini je obećan 321 tenk. Nažalost, gospodin Omeljčenko nije pojasnio koliko je koja država obećala primeraka, ni kojih ni s kojim rokom isporuke.

Već sama najava dolaska tenkova bila je dovoljna da se euforija proširi Ukrajinom, ali i šire. Toliko da su 25. januara neki proglasili istorijskim danom za Ukrajinu. Kao da su ti tenkovi već praktično dobili rat. Samo ukrajinske posade treba zbrzati obuku sabijenu u nekoliko nedelja.

Na žalost Ukrajinaca, barem što se tiče Abramsa, ništa od brze isporuke. Američki dužnosnici su jasno rekli da će proći meseci pre nego što američki tenkovi dođu u Ukrajinu. Tek kad se s tenkova skinu ploče od osiromašenog uranija i napredna elektronika. Nakon isporuka krajem godine uslediće 22 nedelja obuke, a potom će tenkovi s ukrajinskim posadama prema bojištu. Američki mediji procenjuju da bi se prvi Abramsi u Ukrajini mogli pojaviti za godinu dana.

Slično će, po svemu sudeći, postupiti i Pariz. Najava isporuka tenkova Leclerc još uvek stoji, nego ne uskoro. Ukrajincima se žuri da uvedu zapadne tenkove što pre u borbu da iskoriste činjenicu da su ruski vojnici u šoku. Širina ruskog šoka, koja ima potencijal da se pretvori u paniku, proporcionalna je ukrajinskoj euforiji.

Problem je što će se protekom vremena ruski šok pretvoriti u strah. A širina tog straha može se smanjiti pojačanom obukom u protuoklopnoj borbi. Za tu obuku treba vremena, jednako kao i za obuku tenkovskih posada, pa se Ukrajinci nadaju da će jako brz dolazak tenkova na bojište imati razarajuć efekat na ruski borbeni moral.

Ruski strah i ukrajinska euforija potpuno će nestati kad se zaredjaju gubici Leoparda. To je neminovno jer Leopard 2 nije neuništiv tenk. A ruska vojska u arsenalu ima protivoklopne projektile namenjene uništavanju Abramsa i Leoparda 2. S obzirom na to da su Ukrajinci nepopustljivo odlučili uvesti zapadne tenkove što pre u borbe, maksimalno skraćujući obuku posada, to će se dogoditi za koji mesec.

O tempu isporuka tenkova, ali i širini obuke posada zavisiće povećanje ofenzivnih sposobnosti ukrajinske vojske. Sa 100 tenkova mogli bi pokušati ofenzivu koja bi ih dovela na obale Azovskog mora, čime bi Rusima jako zakomplikovali situaciju na Krimu. Međutim, ruska vojska nije ni približno u tako lošem stanju kako se pokazuje u zapadnim medijima. Jer da jeste, sad bi Ukrajinci bili ne na Krimu, već na prilazima Moskvi. Stoga ni jedna ofenziva, ma koliko velika bila, neće doneti ukrajinsku pobedu.

To je ustvrdio i američki načelnik Združenog stožera, general Mark Milley u izjavi da će Ukrajina izrazito teško ove godine vojno izbaciti ruske snage sa svakog centimetra okupirih teritorija. Istovremeno i drugi visoki američki politički i vojna lica savetuju Kijevu da odustane od pokretanja velike ofenzive, procenjujući da, osim velikih gubitaka, neće doneti ništa presudno.

Tenkovi nisu ni došli a Kijev ima novu želju – višenamenske borbene avione. Zanimljivo kako se svakih par meseci želje Kijeva temeljno promene.

U prvim mesecima ruske agresije Kijev je tražio protivoklopno oružje i lake PZO raketne sastave. I zonu zabrane letenja koju bi proveo NATO. Od zone zabrane letenja, naravno, nije bilo ništa, no oružje su dobili. Kad su zaustavili ruska postrojenja, koje su bezglavo jurile po Ukrajini, i naterali ih da se povuku iza utvrđenih položaja, prioritet je postala artiljerija.

Nakon samo tri meseca ratovanja ukrajinska vojska je ostala bez artiljerijskog streljaštva pa je to bio prioritet. I dobila je hiljadu tona. A onda su krenule isporuke artiljerije zapadne proizvodnje.

Kad su krenuli ruski napadi na ukrajinske gradove, prioritet, pitanje opstanka, postala je isporuka protivraketnih sastava. Verojatno ni ukrajinski glavni stožer više ne zna što sve ima od PZO-a. A uskoro stižu prvi Patrioti i francusko-italijanski ASTER 30 SAMP/T (sa 700 pripadajućih projektila).

Uz nove isporuke već od pre isporučenih sastava (pre svega nemačkog IRIS-T) ukrajinske mogućnosti postaće značajno veće. To neće zaustaviti ruske masovne raketne napade, ali će ih učiniti manje učinkovitim.

Izvor: Index.hr
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)