Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

OSKAR U SENCI SKANDALA: Frka se digla jer nijedna crna glumica nije nominovana!

Kritika na ovogodišnje nominacije za Oskar ne nedostaje. Redateljica Chinonye Chukwu, koja je režirala film Till, kritikovala je Oskar zbog “mizoginije prema crnim ženama”. Naime, njen biografski film Till, koji govori o životnoj priči Mamije Till-Mobley koja se borila za pravdu svoga sina Emmetta Tilla nakon što je linčovan 1955. godine, ove godine nije bio nominiran ni u jednoj kategoriji za Oscar.

Redateljica kritikuje Oskar zbog “mizoginije prema crnim ženama”
“Živimo u svetu i radimo u industrijama koje su tako agresivno predane održavanju ‘bele boje’ i održavanju mizoginije prema crnim ženama. Ipak, zauvek sam zahvalna za najveću lekciju svog života, a to je da ću, bez obzira na sve izazove ili prepreke, uvek imati moć negovati sopstveni rast, a to je radost koja će i dalje biti jedan od mojih najvećih oblika otpora”, napisala je na Instagramu.

Uz svoju izjavu Chukwu je objavila fotografiju na kojoj se smeši pored aktivistkinje za građanska prava Myrlije Evers-Williams, koju u filmu tumači glumica Jayme Lawson.
Nijedna crnkinja nije nomininovana za najbolju glumicu
Kritike su usledile posebno zbog kategorije za najbolju glumicu. Mnogi su iznenađeni što je u toj kategoriji nominirana Andrea Riseborough za svoju ulogu u To Leslie. Uz nju nominovane su Cate Blanchett, Ana de Armas, Michelle Williams i Michelle Yeoh.

Oskaru zameraju što su iz te kategorije izostavljene Viola Davis koja glumi u The Woman Kingu te Daniella Deadwyler za ulogu u Tillu. Obe su bile nominovane na drugim dodelama nagrada koje su prethodile Oscaru, dok Riseborough nije dobila istu pažnju kao one.

Uprkos tome što je Oskar izostavio Till iz svih mogućih kategorija, film je dobio pohvale Screen Actors Guild Awardsa, Critics Choice Awardsa i British Academy Film Awardsa. Danielle Deadwyler bila je nominovana za najbolju glumicu na BAFTA nagradama, a film je dobio i nagrade na dodelama kao što su AAFCA, Black Film Critics Circle Awards i Gotham Awards.

Pristranost prema muškim rediteljima?
Oskar se ove godine suočio i s kritikama da je pristrasan prema muškim rediteljima. Naime, ove godine ni jedna žena nije nominovana u kategoriji najboljeg reditelja. Organizacija Women In Film (WIF) kritikovala je Akademiju jer je ove godine izostavila rediteljke.

“Još jednom su glasači Akademije pokazali da ne cene glasove žena, isključivši nas iz nominacija za najboljeg reditelja. Oskar je više od zlatne statue, to je ubrzanje karijere koje može dovesti do nastavka rada i povećanja prihoda. Zbog toga će WIF nastaviti zagovarati da se uključe radovi talentovanih rediteljki kao što su Women Talking Sare Polley, The Woman King Gine Prince-Bythewood, She Said Marije Schrader, Till Chinonye Chukwu i Aftersun Charlotte Wells”, rekli su.

PROČITAJTE VIŠE:

PARE KAO PROKLETSTVO: Jedina srpska loto milionerka se razvela i posvađala sa porodicom pošto je izvukla „sedmicu“!

UKLETI KOMŠILUK ANE VOLŠ: Komšije otvorile dušu, ona je već treća žrtva u naselju!

OBJAVLJENI UZNEMIRUJUĆI SNIMCI: Američka policija prebila Afroamerikanca na smrt, dozivao majku! (VIDEO)

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen Youtube/ MGM

YOU MAY LIKE