Connect with us

aktuelno

UHAPŠEN DŽULIJAN ASANŽ Ekvador ukinuo azil osnivaču “Vikiliksa”

Published

on

Ekvador je povukao azil osnivaču “Vikiliksa” Džulijanu Asanžu, nakon čega je on uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu. Kako je javio BBC, Džulijan Asanž je uhapšen nakon sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora koja mu je odbrila azil.

Vest je potvrdio britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

– Mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru i da je suočen sa pravosuđem Britanije – rekao je ministar.

“Vikiliks” je na svom Tviter nalogu objavio da je britanska policija odmah ušla u zgradu i privela ga.

Osnivač “Vikiliksa” je prebačen u pritvor u centralnom delu Londona.

Njemu je ukinut azil pre zakazane posete specijalnog izaslanika UN koja je trebalo da se desi 25. aprila.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

– U skladu sa našom jakom posvećenosti ljudskim pravima i međunarodnom zakonu, zatražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi bio izložen mučenju ili suočen sa smrtnom kaznom – rekao je Moreno u snimku postavljenom na tviteru.

“Britanska vlada je potvrdila to pismeno, u skladu sa njihovim odredbama”, dodao je Moreno, prenela je agencija Rojters.

Asanž se u ekvadorskoj ambasadi nalazi bez prestanka od avgusta 2012, nakon što su tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Asanža neki doživljavaju kao heroja jer je, kako smatraju, raskrinkao vlade povodom zloupotrebe ovlašćenja i smatraju ga za borca za slobodu govora. Za druge je on pobunjenik koji je ugrozio bezbednost SAD. (Beta)

Advertisement