Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph ENE
Humidity: 69%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
61°F
61°F
55°F
55°F
57°F
SatSunMonTueWed
81°F / 64°F
70°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 55°F

Published 5 years ago

By admin

Prvi nezavisni protest na Kubi – za prava životinja

Stotine Kubanaca mirno su u nedelju marširale ulicama Havane pozivajući na prestanak zlostavljanja životinja na prvom nezavisnom protestu koji je dozvolila kubanska komunistička vlast.

U pratnji svojih kućnih ljubimaca, aktivisti su nosili plakate tražeći donošenje zakona za zaštitu životinja i uzvikujući “Dosta je zlostavljanja životinja”, dok su prolazili središtem grada na iznenađenje znatiželjnih promatrača.

To što je komunistička vlast dozvolila običnim građanima da organizuju protestni marš može ukazivati na porast tolerancije režima, iako još uvek ograničenu, prema iskazivanju stavova Kubanaca i čak postavljanju zahteva prema vlastima, smatraju analitičari i učesnici događaja.

Kubanske vlasti još uvek suzbijaju pokušaje opozicije da organiziraju demonstracije i pritvaraju disidente optužujući ih da su subverzivni elementi koje plaća SAD.

Ironično je što je prvi dopušteni protest organizovan za zaštitu životinjskih, a ne ljudskih prava, ali to bi ipak mogla biti proba za dozvoljavanje većih nivoa sloboda, smatraju neki demonstranti.

“Ovo bi moglo dovesti do nove Kube,” misli Beatriz Batista, 21-godišnja studentkinja kumunikologije koja je tražila i dozvolu za protest od lokalnih vlasti.

Disidenti su skeptični

No, drugi su skeptičniji. “To omogućava vlastima da kažu ‘pogledajte kako smo popustljivi’, ali jesu li zaista takvi”, pita disidentski umetnik Luis Manuel Otero Alkantara, koji je prošle nedelje nakratko bio pritvoren zbog dela koje je planirao da prikaže na marginama predstojećeg Havanskog bijenala.

Dosadašnji protesti na Kubi bili su ograničeni na one u organizaciji Vlade radi obeležavanja kubanske revolucije ili protiv hladnoratovskih neprijatelja Amerikanaca, kao i na verske procesije ili demonstracije aktivista za prava homoseksualaca, koje su organizovane “pod kišobranom” vladinih organizacija.

Dok javni prostori na Kubi ostaju strogo kontrolisani, nedavno proširenje pristupa internetu omogućilo je običnim Kubancima mobilizaciju u virtualnom svetu.

Nedeljni marš reklamiran je na društvenim i u nezavisnim internet medijima. “Društveni mediji su stvarno proizveli čudo”, kaže Batista.

Čini se da je kubanska vlada postala tolerantnija prema internet aktivnostima i čak reaguje na nju otkad je Migel Diaz-Kanel prošlog aprila naslijedio Raula Kastra na dužnosti predsednika Kube.

Neki učesnici se nadaju da nedeljni protest signalizuje mogućnost da će građani jednom smeti koristiti ulice za iskazivanje svog mišljenja kao što sada koriste internet.

“Nadajmo se da će ovo otvoriti vrata većem broju ljudi da pokreću slične inicijative”, kaže kubanski umetnik Abu Tamajo.

YOU MAY LIKE