Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 4 years ago

By admin

Lečić: Šesti oktobar će trajati sve dok ne bude završen

Naredni, veliki protest, zakazan za 13. april u 15 časova ispred Starog dvora

Još jedna protestna šetnja održava se danas u Beogradu, ali za razliku od prethodnih mitinga “1 od 5 miliona”, ova nije počela na Studentskom trgu, već ispred zgrade Vlade.

Okupljanje građana kod zgrade Vlade počelo je u 18 časova.

Nakon intoniranja himne, obratio se glumac Branislav Lečić.

On je na početku pozvao okupljene na minut ćutanja za žrtve bombardovanja Beograda 6. aprila 1941.

U nebo su potom pušteni “Pink” baloni kao, kako je rečeno, “simboli lustracije”.

Organizatori protesta “1 od 5 miliona” u Beogradu najavljivali su prethodnih dana da će današnja šetnja završiti ispred zgrade RTV Pink, koju demonstranti nazivaju propagandnom mašinom vlasti.

Ipak, to se neće dogoditi.

Šesti oktobar će sada trajati sve dok ne bude završen, kazao je Branislav Lečić.

On je potom pričao o događaju ispred Skupštine grada u četvrtak.

“Pre dva dana, šef poslaničke grupe opozicije u gradskoj skupštini i još neki poslanici odneli su zahteve gradskim zvaničnicima i doživeli režirani skup. Bila je to klopka koju smo predvideli. Na to nećemo nasesti. Nameravaju da Boška Obradovića proglase za lidera opozicije, pošto su mu već nalepili etiketu fašiste”, rekao je Lečić.

“Mi smo taoci njihovog ludila. Diktator Vučić i njegov megafon Mitrović drhtali su danima zbog dolaska pristojnih ljudi. Tražimo da se sazna ko je platio emitovanje spota protiv Olivera Ivanovića”, nastavio je Lečić.

Ogradili su i mesto slobode na kom smo se okupljali mesecima. I to je razlog za bunt. Sve se radi da se spreči 13. april, poručio je Lečić.

Kolona se potom uputila ka centru grada.

Neki od predstavnika opozicije, poput Marka Bastaća, uklanjali su ograde koje su postavljene zbog radova na Terazijama.

Sa razglasa organizatori pozivaju opozicione lidere da uzmu “barikade” i oslobode Kolarčevu a da potom ograde “Vesićevu skupštinu”.

Lideri opozicije uprtili su ograde i zaputili se Kolarčevom i Dečanskom.

Na čelu protestne kolone bili su transparent “Jedan od pet miliona” i kamion sa ozvučenjem, a odmah iza su lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović i Nikola Jovanović.

Protestna kolona potom je stigla do platoa ispred Starog dvora, gde okupljeni uzvikuju: “Vesiću, lopove”, “Vučiću, leči se” i “Vučiću, gotov si”…

Okupljenima se obratio predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, kao i šef poslaničke grupe SZS Nikola Jovanović. Naredni, veliki protest, zakazan je za 13. april u 15 časova ispred Starog dvora.

Tekst&Foto: Nedeljnik.rs

YOU MAY LIKE