Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

U TRCI ZA OSKARA: Film dva srpska emigranta iz Čikaga među 6,000 kandidata izabran za čuveni američki festival!

Ovih dana iz Palm Springsa je u Čikago stigla lepa vest. Kratki igrani film srpskog režisera i scenariste Stiva Sprema “Sladoled/Ice cream u kome glavnu ulogu igra Igor Obradović ušao je u zvaničnu konkurenciju čuvenog festivala “kratkog metra” u Kaliforniji.

Da bi objasnili koliko je ovo veliki uspeh za dva srpska emigranta koji su se kinematografijom do sada bavili uglavnom amaterski, reći ćemo da je u festivalski program “Sladoled” izabran od prijavljenih 6,000 filmova autora iz celog sveta.

I to onih najboljih kada je u pitanju ova kinematografska kategorija, jer festival u Palm Springsu važi za svojevrsnu predigru kada su u pitanju nominacije za Oskara.

OSKAR U MISLIMA: Igor Obradović tumači glavnu ulogu u filmu “Sladoled” (Ice Cream)

Igor Obradović, koga je srpska zajednica u Čikagu kao glumca upoznala u predstavama Srpskog pozorišta Čikago, kaže da ga je ova vest prijatno iznenadila.

-Moram priznati da sam iznenađen. Naravno, kada pošalješ film na neki festival, negde u sebi se nadaš se da će on ući u program, ali da ćemo proći na ovako jak festival, to je bilo van svih realnih očekivanja. Ovo je velika stvar za mene i za sve nas koji smo radili na filmu. Ipak je ovo moj prvi film, kao što je prvenac i režiseru i scenaristi Stivu Spremi.

O tome kako je uopšte došao u situaciju da snimi svoj prvi film Igor kaže:

– Stiv je imao spreman scenario i falio mu je glumac koji će da odigra friškog emigranta čiji će pokušaj da kupi sladoled dovesti do niza neverovatnih situacija. Ispostavilo se da su mu svi koje je pitao za savet preporučili mene, tako da nije imao mnogo izbora (smeh). Pozvao me je i dogovorili smo se posle jednog piva. Snimanje smo počeli i završili u leto 2019.godine, bilo je baš zabavno. Ostalo je istorija…

Na pitanje o šansama da film bude nominovan za Oskara samo odmahuje rukom…

-Daleko smo još od nominacije za Oskara, ali učešće na ovom festivalu je svakako važan prvi korak. Ako na kraju ništa i ne bude od toga, već smo napravili veliku stvar, izabrani smo među toliko dobrih filmova i velikih režisera iz celog sveta, skromno konstatuje Igor Obradović.

Za one kojima Palm Springs nije daleko, film “Sladoled” (Ice Cream) je na repertoaru drugog festivalskog dana 22.juna sa početkom od 6.00PM.

A nama ostaje da Igoru i ekipi filma poželimo mnogo sreće u Palm Springsu, gde ne dele zlatne palme kao u Kanu, ali ni nominacije za Oskara nisu za bacanje, zar ne?

Piše: Antonije Kovačević Foto: Sladoled/Privatna arhiva Igora Obradovića

YOU MAY LIKE