Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

POSLEDNJA FRENKOVA ŽELJA: Amerikanac osuđen na smrt dan pre pogubljenja postao pravoslavni monah

Jutros je u državnom zatvoru u Arizoni smrtonosnom injekcijom pogubljen Frenk Etvud, koji je pre 37 godina osuđen na smrt zbog otmice i ubistva osmogodišnje Viki Lin Herison iz 1984.godine. Federalni žalbeni sud je dan ranije odbio odlaganje pogubljenja, javili su američki mediji.

Ono što nisu saopštili jeste da se dan pred izvršenje kazne Frenk Etvud zamonašen kao pravoslavni vernik, nakon što je duže vremena bio u kontaktu sa pravoslavnim sveštenicima iz lokalnih crkava i primao posete iz čuvenog manastira Svetog Antonija, koga je u pustinji osnovao Sveti Jefrem Arizonski, saznaje Serbian Times.

Etvud je pre izvesnog vremena i kršten kao pravoslavac u ćeliji u kojoj je decenijama čekao na izvršenje smrtne kazne.

Povodom njegove smrti oglasila se i Gerasima, igumanija manastira Svetog proroka Ilije u Donjem Detlaku kraj Dervente (svetovno ime Tanja Davidović), koja je u svom postu na Fejsbuku napisala:

“Ceo dan razmišljam o ovom čoveku.

Juče se zamonašio u angelsku shimu usred zatvorske kelije, a danas je pogubljen. Osuđen na smrtnu kaznu. Četrdeset godina je proveo u američkom zatvoru u Arizoni zbog zločina koji nije počinio. Tu, u tamnici, doživeo je prosvetljenje, duhovni preobražaj i krstio se kao pravoslavni hrišćanin.

Iako nevin, danas je nad njim izvršena smrtna kazna. Od ovog sveta nepravedno stradao, od onog u kojem se sada njegova duša nalazi, duboko verujem, utešen i pomilovan. Nekad Frenk, umro za ovaj, a rođen kao monah Jefrem za večni život.

Gospode Hriste, primi njegovu dušu u Svoje naručje!”, napisala je mati Gerasima, koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama i čiji postovi redovno izazivaju mnogo pažnje i komentara.

Većina komentara ispod njenog posta išla je u prilog onome što je izjavila, ali je bilo i onih koji se nisu složili sa njenim mišljenjem.

“U dosiju mu piše da je i ranije osuđivan za otmicu dece i silovanje. A devojčica koja je ubijena a pre toga udarena autom na njegovom autu na braniku je pronađena farba sa njenog bicikla…Toliko…čak su snimnjeni i filmovi dokumentarci o tom slučaju…”

“Vaša objava je sramota jer vi kažete da je nevin…Nije nevin samo što je ušao u pravoslavlje. A kako se može čovek zamonašiti u zatvoru??? Ne razumem cilj i motivaciju vaše objave. Gospod Bog neka mu sudi. Al nevin nikako nije bio. Jer samo Isus je došao i otišao nevin!!! A ako je zlostavljao decu sram da vas bude da ga vi ovde veličate…”, pisalo je u komentarima na reči igumanije Gerasime.

Mark Brnović: Smrtna kazna kao poslednja reč žrtve

Pored Federalnog žalbenog suda Etvudovi advokati su takođe podneli zahteve Vrhovnom sudu Arizone i Vrhovnom sudu SAD. Do 16 časova u utorak nije stigla nikakva odluka ni iz jedne sudnice.

„Smrtna kazna je odgovarajući odgovor za one koji počine najšokantnija i najpodlija ubistva, jer osigurava da poslednja reč i dalje pripada nevinim žrtvama koje više ne mogu da govore u svoje ime“, rekao je državni tužilac Arizone Mark Brnović (inače Srbin poreklom) u saopštenje za štampu.

ZADOVOLJAN : Državni tužilac Arizone Mark Brnović kaže da je pogubljenjem zadovoljena pravda

U žalbi Apelacionom sudu Etvudov tim je tvrdio da bi državni proces izvršenja naneo nepotreban bol. Tvrdili su da bi ležanje na stolu za egzekuciju nanelo Etvudu neopisivi bol zbog bolesti kičme od koje je oboleo dok je bio u zatvoru. Apelacioni sud se složio sa saveznim sudijom u Feniksu, koji je primetio da se sto za pogubljenje može podići u nagnuti položaj

U podnesku Vrhovnom sudu SAD, Etvudovi advokati tvrde da njegov zločin ne zaslužuje smrtnu kaznu prema 8. amandmanu, zbog nedostatka otežavajućih faktora.

Pred Vrhovnim sudom Arizone, Etvudovi advokati su pokušavali da dokažu da je neko drugi ubio devojku.

Rekonstrukcija zločina

Viki Len Hoskinson (8) se vozila biciklom kući nakon što je poslala rođendansku čestitku svojoj tetki, kada ju je Etvud kidnapovao i ubio pre nego što ju je bacio u pustinjsko područje pored puta.

Etvud je pobegao u Teksas, ali je nekoliko dana kasnije uhapšen pod optužbom za otmicu. Telo Hoskinsove je pronašao planinar u aprilu 1985. i Etvud je optužen za ubistvo.

Tužioci su uspeli da obezbede osudu tako što su uparili ružičastu boju sa Hoskinsonovog bicikla sa Etvudovim vozilom. Na biciklu su takođe pronašli farbu sa Etvudovog automobila.

OTETA A ZATIM UBIJENA: Telo Viki Len Hoskinson (8) nađeno je zakopana u pustinji u Arizoni

Prethodno, Etvud je osuđivan za otmicu i razvratna i lascivna dela u Kaliforniji. Obe žrtve su bila deca. U maju 1984. bio je uslovno pušten i preselio se u Tuson (Arizona), što je predstavljalo kršenje njegovog uslovnog otpusta.

Etvud je drugi zatvorenik koji je pogubljen u Arizoni za manje od mesec dana.

„Veoma sam ponosan na naporan rad koji je naš pravni tim uložio kako bi osigurao da pravda u ovom slučaju bude zadovoljena, od naših tužilaca do našeg žalbenog odeljenja, kako bismo bili sigurni da će ovo pogubljenje biti sprovedeno i pravda zadovoljena“, izjavio je Brnović.

Klarens Dikson je 11. maja ove godine pogubljen zbog silovanja i ubistva 21-godišnje studentkinje iz države Arizona Deane Budoan 1978. godine.

Pre Diksona, Arizona nije izvršila pogubljenje skoro deceniju.

Veliki razlog za taj jaz bilo je neuspešno pogubljenje Džozefa Vuda 2004. Vudu je trebalo skoro dva sata da bude proglašen mrtvim nakon što mu je ubrizgana smrtonosna doza droge.

Tekst: Serbian Times / Kold.com Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE