Connect with us

Srbija

U SRBIJI VEĆA NEZAPOSLENOST ZBOG PANDEMIJE: Trećina radnika ne ide na posao, 12 odsto dobilo otkaz

Published

on

Trećina zaposlenih morala je u vanrednom stanju, pod uticajem poslodavca, da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odsustvo, a 12 odsto radnika ostalo je bez posla zbog epidemije koronavirusa, pokazuje istraživanje koje je sproveo sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud.

U istraživanju o uticaju korona virusa na tržište rada učestvovalo je 4.329 ispitanika i 580 privrednih subjekata.

Među ljudima koji su već izgubili posao, 46 odsto je kao razlog navelo to što se firma privremeno zatvorila, a 37 odsto da je obim posla smanjena, 15 odsto usled “rezanja troškova firmi” i tri odsto jer se firma trajno zatvorila.

Oko pet odsto ispitanika izjasnilo se da poslodavci i dalje nisu uveli dodatne mere za sprečavanje širenja zaraze.

Zabrinutost da će izgubiti posao izrazilo je 40 odsto ispitanika, dok je 26 odsto ispitanika reklo da im je već smanjena zarada, a 38 odsto da će doći do smanjenja u narednom periodu.

Najveći broj poslodavaca istakao je da koronavirus negativno utiče na njihovo poslovanje (56 odsto), a kod 36 odsto umereno negativan.

Privredne grane koje su najviše pogođene krizom su turizam i ugostiteljstvo, potom trgovina koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i transport ljudi.

Oko 80 odsto kompanija je počelo ili će uskoro početi “rezanje troškova” među kojima su marketing i drugi interni troškovi, troškovi dobavljača, ali i troškovi zaposlenih.

IZVOR: N1 FOTO: Pixabay

Advertisement