Connect with us

Amerika

U SIJETLU PROGLASILI DRŽAVU BEZ POLICIJE: Demonstranti blokirali četvrt, Tramp poručuje: “Zauzeću grad!”

Published

on

U Sijetlu, jednom od gradova u kojima su izbili neredi tokom protesta zbog smrti Džordža Flojda, situacija se dodatno zahuktala nakon što su demonstranti zauzeli nekoliko blokova i proglasili ih “Autonomnom zonom Kapitol hil” (CHAZ, iliti Čez) a predsednik SAD Donald Tramp uzvratio pretnjom da će “zauzeti grad” od “domaćih terorista”.

Policija je ranije ponovo otvorila ulice i uklonila barikade kako bi ljudi mogli da marširaju. Nakon što su se povukli, demonstranti su postavili šatore i blokirali nekoliko blokova a čitav deo grada proglasili su “zonom bez policije”.

ZONA BEZ POLICIJE: Narod ili “domaći teroristi”

Iako demonstranti navode da nemaju vođe, primećeni su naoružani volonteri koji na određenim mestima ljudima traže ličnu kartu na uvid kako bi ušli u Čez.

LIČNA KARTA ZA ULAZAK U CHAZ: Nezvanični lider Autonomne zone Kapitol hil

Tramp je uputio poruku gradskim zvaničnicima Sijetla i savezne države Vašington, gradonačelnici Dženi Darkan i guverneru Džej Insliju.

Preuzmite kontrolu nad vašim gradom ODMAH. Ako vi to ne uradite, ja ću“, tvitovao je šef države.

TRAMP ZAPRETIO: Preuzmite kontrolu nad gradom ili ću ja!

Ovo nije igra. ODMAH se moraju zaustaviti ovi gadni anarhisti. BRZO NEŠTO PREDUZMITE”, nastavio je Tramp u novom tvitu.

Rat sa ulica se preselio na Tviter, gde su usledili odgovori gradonačelnice Sijetla i guvernera Vašingtona.

Guverner Vašingtona Džej Insli je rekao da Tramp ne treba da se meša u poslove te savezne države, dok je Durkan istakao da bi bilo kakva invazija na grad bila nelegalna.

https://twitter.com/MayorJenny/status/1270928501164568576

Učinite nas bezbednima. Vratite se u svoj bunker”, poručila je Durkan aludirajući na događaj kada je Tajna služba navodno američkog predsednika sklonila u siguran bunker ispod Bele kuće pošto su se protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti zbog smrti Džordža Flojda približili presednikovoj rezidenciji.

Insli je bio nešto grublji:

Muškarac koji je potpuno nesposoban da vodi zemlju ne treba da se meša u pitanja Vašingtona. Prestani da tvituješ“, napisao je Insli.

Da podsetimo, demonstranti su tokom sukoba bacali molotovljeve koktele i gađali policiju kamenjem, zapaljeni su brojni automobili, a bilo je i krađa, prenose lokalni mediji.

Ubrzo je uveden policijski čas, a policija je koristila suzavce i šok granate kako bi rasterala demonstrante.

Iz gradskog veća Sijetla su ih zbog toga kritikovali, navodeći da koriste prekomernu silu.

Dženi Durkan, gradonačelnica Sijetla, naredila je u ponedeljak da se barikade uklone i policija se povukla, a demonstranti su zauzeli šest uličnih blokova Kapitol Hila.

Tramp je istakao da su Sijetl zauzeli “domaći teroristi”, “radikalne levičarske demokrate”, a da “pospani Džo Bajden odbija da napusti svoje „utočište“ u podrumu i kaže svojoj radikalnoj levici da se kreću u pogrešnom smeru.”

TEKST: Serbian Times/king5 FOTO: Printscreen

Advertisement