Connect with us

Srbija

NIŠ POSTAJE CENTAR NAJSAVREMENIJE DIJAGNOSTIKE U ZEMLJI: Američka vojska donira moćne mašine zbog kojih će biti 18X brži! (FOTO)

Published

on

Američka vojska za Evropu Nišu će donirati mašine koje se u Americi koriste tek od pre nekoliko meseci i čija je vrednost oko 150. 000 evra.

Dva najsavremenija medicinska aparata za preciznu dijagnostiku svih malignih oboljenja, od kojih samo jedan može da uradi neverovatnih 18.000 analiza dnevno, uskoro će biti na raspolaganju niškom Medicinskom fakultetu i zaposlenima u Klinici za kardiohirurgiju KC Niš.

Direktor te klinike, dr Dragan Milić, najavio je da će Američka vojska za Evropu Nišu donirati mašine koje se u Americi koriste tek od pre nekoliko meseci i čija je vrednost oko 150. 000 evra.

Prema saznanjima koje on ima, aparati će biti,” ako ne prvi, onda svakako među prvima koji će se isporučiti u Evropi”, a njihove mogućnosti su, kako naglašava, prosto fascinantne.

NAJMODERNIJI MEDICINSKI APARAT: Srbija među prvim državama u Evropi koji će dobiti

Real Time PCR aparat Quant Studio 6 Pro i KingsFisher DNA Isolator. Primenom ovih aparata omogućiće se precizna dijagnostika svih malignih oboljenja sa određivanjem genske specifičnosti tumora kao i individualizacija terapije, a radiće se i ispitivanje svih kongenitalnih poremećaja – rekao je Milić.

On je precizirao da će za Kardiohiršku kliniku od posebnog značaja biti to što će moći da rade ispitivanje kompletne podudarnosti tkiva donora i recipijenta za transplantaciju organa i za svega tri do četiri časa.

TRANSPLANTACIJA ORGANA: Podudaranje tkiva pacijenata poznaato za svega četiri sata

– Koliko su ovo moćne mašine govore i podaci o kapacitetu analiza koje mogu da rade. Naš aparat Quant Studio 5 koji sada koristimo (takođe donacija naših američkih prijatelja na kome je tokom pandemije urađeno na hiljade analiza biološkog materijala na prisustvo korona virusa), kao i najnoviji aparat „kinesko oko“ (MGISP-960) koji je nedavno instaliran u KC Srbije u Beogradu mogu da rade 1.000-1.200 analize dnevno. Quant Studio 6 Pro može da radi 384 analiza istovremeno pri čemu je ciklus rada (vreme dobijanja rezultata) samo 30 minuta što znači da je kapacitet rada neverovatnih 18.000 analiza dnevno – kazao je Milić i dodao da je aparat 100 odsto tačan.

IZVOR: Danas FOTO: Facebook/DraganMilic

Advertisement