Chicago, IL
70°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 14mph NNE
Humidity: 51%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 7
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
68°F
68°F
66°F
66°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 55°F
73°F / 57°F
70°F / 57°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

GOVOR PATRIJARHA U ČIKAGU: Ne treba deci previše da pričate o Bogu, o tome kakvi treba da budu, nego da im budete najbolji primer! (VIDEO)

Nakon osam dana provedenih na američkom Srednjem Zapadu, u Čikagu, Milvokiju, Indijani, patrijarh srpski Porfirije vratio se juče za Njujork, gde je jutros služio svetu liturgiju u hrami Svetog Save na Menhetnu.

Pre polaska sa čikaškog aerodroma, on je održao liturgiju i u manastiru Nova Gračanica, gde ga je dočekala prepuna crkva vernika, kao uostalom i prilikom njegovih gostovanja u drugim crkvama u regionu.

Nakon svete liturgije, kojoj je prisustvovalo i osoblje Konzulata Republike Srbije u Čikagu na čelu sa generalnim konzulom Damjanom Jovićem, te pričešća koje je usledilo, reč je pred okupljenima uzeo episkop novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin.

On je iskazao zadovoljstvo dolaskom patrijarha i naslednika na tronu Svetog Save, za koga je rekao da ga koji je na putu do Amerike i po Americi pratio duh Svetog :

-Kad je pošao ovamo u Ameriku našeg patrijarha je iz Beograda, sa Vračara, ispratio Sveti Sava. Odmah po sletanju na američko tle, u Njujorku, otišao je u hram Svetog Save. Stigavši ovde među nas, u čikašku oblast, prvo je ušao u hram i manastir Svetog Save u Libertivilu, pa je posle otišao u Milvoki na slavu crkvene opštine koja takođe nosi ime Svetog Save. Danas se ovde moli sa nama u našoj lepoj crkvi, pred ikonom Trojeručice koju je Sveti Sava posebno voleo i koju je Srbima doneo iz svetog grada Jerusalima. Taj njegov svetosavski put nama čini veliko zadovoljstvo. Jer mi pravoslavni Srbi, iako živimo daleko od otadžbine i svetih otaca naših i naravno Svetog save, trudimo se da se držimo zaveta i amaneta koji su nam ostavili”, istakao je episkop Longin.

Patrijarh se zahvalio na gostoprimstvu, kazao da je “njegovo srce ispunjeno istinskom radošću”, a onda održao besedu čiji je jedan veliki deo bio posvećen roditeljima, deci i vaspitanju…

-Nisu deca data da bi roditelji kroz njih ostvarivali svoje neostvarene snove, nego da bi se vaspitavala još dublje u ljubavi, da bi bez ostatka, ne gledajući na vreme, na umor, na sebe, učinilki sve da njihova deca budu dobri ljudi. I zati je važno da decu najpre naučite svetosavskoj, pravoslavnoj veri. Ne da im previše pričate o Bogu, ne da im previše pričate o tome kakvi treba da budu, ne da im neprestano “solite pamet”, nego da budete najbolji mogući primer, primer onoga ko se ugleda na Svetoga Savu, ko ide njegovim putem, ko je uzeo krst Hristov.

Govorite Bogu o svojoj deci, molite se Bogu za svoju decu a da ta molitva ne bude prazna reč. I ne samo to, već ako ste pravoslavci i svetosavci, i ako imate problem sa bilo kim, najpre i najviše da se molite za tog čoveka a ne da se s njim raspravljate.

On je u svom obraćanju govorio i o braku:

-Sledeći jevanđelje Hristovo držimo porodicu na okupu. Jer na šta ono poziva? Na ljubav. A ljubav podrazumeva žrtvu za onoga s kojim živite. Muž koji voli svoju ženu treba da je voli kao što Hristos voli crkvu. A kako je to? Hristos se raspeo za crkvu, sve je žrtvovao zbog nje, bez ostatka. A ko je njegova crkva? Crkva smo mi, koji smo kršteni u njegovo ime. A šta čini žena koja sluša Hrista i ugleda se na njega? Ona se trudi da sluša svoga muža, kako kaže apostol Pavle “da se boji svoga muža”. Ta reč je strana i za osudu u naša vremena. Naravno da apostol Pavle ne govori o običnom psihološkom strahu, koji na đalost danas vlada mnogim ljudima i jeste problem mnogih pojedinaca i zajednica. Strah je najveći neprijatelj čovekov. Ali apostol Pavle kada govori ženi da se boji svoga muža podrazumeva reč koja kaže: “Ljubav strah izgoni!”. Taj strah je zapravo strahopoštovanje, stajanje u trepetu i brizi, u najdubljoj pažnji da ne povredi bilo čim onoga koga voli i s kojim je venčana u crkvi, istakao je patrijarh Porfirije.

Nakon ovog obraćanja novoimenovani iguman manastira Nova Gračanica Sergije Puškar održao je kratko slovo i uručio patrijarhu repliku paterice (štapa) Svetog Save, specijalno izrađenu za ovu priliku.

PATERICA SVETOG SAVE: Patrijarhu poklon uručio iguman manastira Nova Gračanica Sergije Puškar

Usledio je ručak u manastirskim prostorijama, koji su prigodnim programom uveličali studenti čikaške Bogoslovije koji trenutno borave u manastiru Nova Gračanica dok se ne završi renoviranje njihovih učionica i konaka pri manastiru Svetog Save u Libertivilu.

Patrijarh se zatim oprostio od vernika u Čikagu i produžio za Njujork, u kome će danas i završiti posetu Americi i vratiti se za Srbiju.

POVEZANE VESTI:

PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: “Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima”

PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!

PATRIJARH GANUT DOČEKOM U NJUJORKU: Srpska deca u nošnjama ponudila Porfirija pogačom i solju! (FOTO)

Tekst/Foto/Video: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE