Chicago, IL
79°
Fair
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 6mph S
Humidity: 60%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 6
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
79°F
79°F
77°F
77°F
79°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
84°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 57°F
75°F / 59°F

Published 5 years ago

By admin

Tužni performans na Beogradskom aerodromu: “Velika seoba studenata”

Studenti Beogradskog univerziteta okupljeni u “1 od 5 miliona” održali su protestnu šetnju Knez Mihailovom do zgrade Rektorata, kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo i ukazali na problem sve masovnijeg odlaska mladih iz Srbije i pozvali su studente na protest 13. aprila u Beogradu.

Na performansu koji su nazvali “Velika seoba studenata”, oni su popločavali Knez Mihailovu parolama “Da ne bude više lažnih diploma, budi 1 od 5 miliona” i simbolično nosili kofere obeležene zastavama evropskih zemalja i sa natpisom “Budućnost Srbije”, dok su preko usta imali trake “cenzurisano”.

Studentkinja Biološkog fakulteta Mila Jovanović izjavila je novinarima na početku šetnje da imaju tri cilja. “Prvo da ukažemo na problem lažnih diploma i plagiranih doktorata, pošto je rektorka Univerziteta u Beogradu 12. februara rekla da Komisija ima 60 dana da objavi izveštaj o tome, izašli smo da im kažemo da slušamo šta su uradili, jer taj rok ističe u subotu”, rekla je ona. Drugo, dok se po Srbiji organizuju karavani, gde se ljudi okupljaju ucenama i sendvičima, nas 20.000 odlazi godišnje iz zemlje, predočila je Jovanović. To nije fer, rekla je, ističući da mladi odlaze jer nemaju izbor.

Pozivamo sve svoje kolege studente, ali i sve građane da se priključe velikom protestu “Svi kao jedan” 13. aprila ispred Narodne skupštine, rekla je Jovanović i naglasila da nema izgovora, jer je to borba za sve nas.

Tekst: Fonet Foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

YOU MAY LIKE