Chicago
66°
Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 87%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 4 years ago

By admin

SEĆAMO SE: Zvona Notr Dama zvonila u čast Boja na Kosovu 1389. godine!

Na vest o sudaru srpske i osmanlijske vojske na Kosovu 1389.godine, oglasila su se zvona na čuvenoj katedrali iz 13.veka. Ona su, ponesena euforijom, zvonila u slavu pobede hrišćana nad “nevernicima”

I dok čitav svet žali katedralu Notr Dam u Parizu, sagoreli biser francuske i svetske arhitekture, kulture i istorije, ovo je i dobra prilika da se podsetimo veze između ove katedrale i naše istorije.

Naime, na vest o sudaru srpske i osmanlijske vojske na Kosovu 1389.godine, oglasila su se zvona na čuvenoj katedrali iz 13.veka. Ona su, ponesena euforijom, zvonila u slavu pobede hrišćana nad “nevernicima”, turskim hordama. Na žalost, ta vest se uskoro pokazala kao netačna. Jedino što je bilo tačno u vestima koje su tadašnjim kanalima informacija kružile po zapadnoj Evropi jeste da datum bitke i činjenica o pogibiji turskog sultana Murata.

Informacije su stizale u pismima, preko svedočenja i izveštaja, a najvažnija rečenica odnosila se na sultanovu smrt. Ona se, inače, pripisivala dvanestorici zaverenika, ratnika.

Uz predanje da su zvona Bogorodičine crkve u Notr Damu zvonila, postoji i priča da je kralj Karlo VI tim povodom priredio svečanu službu.

Za Karla to su svakako bile dobre vesti, jer je invazija Turaka koja je pretila Evropi sa istoka zaustavljena na Kosovu.

Izvor: Telegraf

N

YOU MAY LIKE