Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNE
Humidity: 70%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
59°F
63°F
68°F
SunMonTueWedThu
68°F / 59°F
84°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F

Published 5 years ago

By admin

KO JE ZAPRAVO BILA MIRA: Tragična sudbina majke i sestre odredila životni put bivše prve dame Srbije

Kada je njena majka Vera streljana, brigu o devojčici su preuzeli deda i baba. Tetka Davorjanka, Titova velika ljubav, sahranjena je u dvorištu Belog dvora, a otac Momo je posle rata toliko bio zaokupljen partijskim i državnim poslovima da je malu Miru viđao najviše preko letnjih raspusta.

Svi je znaju kao suprugu bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića i predsednicu nekad ozloglašene Jugoslovenske levice. Ali biografija Mirjane Marković je puno zanimljivija i intrigantnija nego što se to pretpostavlja.

Mirjana Marković je rođena 10.jula 1942.godine u selu Brežane, nedaleko od Požarevca, u jednoj seoskoj kući gde je njena majka, u tom trenutku odmetnik – partizanka, našla utočište i porodila se.  bila u partizanima. Nemci su ubrzo osvojili taj kraj pa je partizanski odred krenuo dalje. Kada je mala Mira napunila petnaest meseci, njenu majku Veru su 5.oktobra 1943.godine uhapsili agenti Specijalne policije tzv. Nedićevci.

PLAVUŠA: Mira Marković u svom moskovskom apartmanu

Po kasnijim kazivanjima svedoka, Vera Miletić se skrivala u jednom skloništu ispod poda kada su došli agenti. Nisu je pronašli ni nakon dva pretresa, ali su ostavili četiri agenta u stanu, što Vera Miletić nije znala pa je uletela u zamku. Nakon što je uhapšena, Mirjanina majka je danima bila podvrgnuta mučenju, a zatim i streljana. O tome kako se držala u kazamatu za vreme ispitivanja postoji više verzija. Po jednoj, Vera je podlegla pritisku i izdala mnoge beogradske komuniste koji su još uvek bavili ilegalnim radom u prestonici. To je nakon rata bila i zvanična partijska verzija.

Po drugoj, priču o izdaji su izmislili da bi uzdrmali pozicije njenog muža, Momu Markovića, koji je u to vreme bio visokopozicionirani oficir, nalazio se na mestu političkog komesara Glavnog štaba Narodnooslobodilačke Vojske i Partizanskih odreda Srbije i bio vrlo blizak saradnik Josipa Broza Tita. On je, međutim,  već 1950-tih godina sklonjen iz vrha vlasti, za razliku od njegovog brata Draže Markovića, koji je 1970-tih postao najmoćniji čovek Srbije.

Još jedna veza koja vodi do Tita išla je preko porodice Vere Miletić, čijih je više članova učestvovalo u ratu i završilo u partizanima, a najpoznatija među njima je čuvena Davorjanka Paunović Zdenka, Verina rođena sestra i velika Brozova ljubav, koja je sahranjena u dvorištu Belog dvora na Dedinju.

DESNT NA DRVAR: Tito i Davorjanka

O devojčici su se brinuli deda i baba, roditelji nastradale Vere. Oni su i nakon rata nastavili da se brinu o unuci, jer je otac Momo nakon pobede komunista i osvajanja vlasti bio zaokupljen partijskim i državnim poslovima. Mirjana je oca viđala retko, najviše preko letnjih školskih raspusta.

Osmoljetku je završila u Požarevcu, a već u gimnazijskim danima upoznaje Slobodana Miloševića i njih dvoje postaju nerazdvojni. Mesto upoznavanja, naravno- tadašnja komunistička omladinska organizacija). Oni koji su ih poznavali tih dana kasnije su tvrdili da je Slobodan bio “operisan od politike” a da je Mira bila ta koja je bila aktivna u omladinskoj organizaciji i zarazila supruga svojim levičarskim idejama. Spojila ih je i tragično detinjstvo i teška sudbina njihovih porodica, koje su bile zavijene u crno.

Velika ljubav krunisana je brakom 14.marta 1965.godine. U tom braku rodilo im se dvoje dece — Marija i Marko. Marija danas živi na Cetinju, gde se udala, dok Marko već godinama živi u Moskvi, gde je brinuo o majci i stricu Borislavu (umro pre šest godina).

SPOJIO IH KOMUNIZAM I TRAGIČNE PORODIČNE SUDBINE: Bračni par Milošević

Politička karijera Mirjane Marković, koja je do tada bila isključivo supruga predsednika, iako mnogi ističu – vrlo uticajna supruga predsednika, počinje 1994.godine, kada osniva Jugoslovensku levicu i postaje njen prvi i jedini predsednik. Osnivanje JUL-a izazvalo je velike turbulencije u Socijalističkoj partiji Srbije, a najveća žrtva tog “tihog puča” u SPS bio je književnik Antonije Isaković, kome Mirjana Marković nije oprostila negativne komentare na račun JUL-a.

Posle smrti Slobodana Miloševića u Hagu 2003.godine Mira Marković je napustila Srbiju i zatražila politički azil u Rusiji.

Srpski Interpol je za njom 2005. godine raspisao međunarodnu poternicu jer se nije pojavila na suđenju za sloupotrebu službenog položaja.

Apelacioni sud u Beogradu je u martu ove godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka.

Mirjana Marković je godinama bila profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Bila je redovni član Ruske akademije društvenih nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov u Moskvi.

Objavila je oko stotinu radova iz sfere sociologije. Autorka je i dva sociološka udžbenika. Dela su joj prevođena na ruski, kineski i engleski jezik. Napisala je i knjige, „Odgovor“ i „Noć i dan“, koje su prevedene na nekoliko jezika. Poslednja knjiga ujedno su bili i njeni memoari „Bilo je to ovako“ u kojoj opisuje svoj život od rođenja do izručenja Slobodana Miloševića sudu u Hagu.

U poslednjih godinu dana imala je nekoliko operacija. Zbog teškog zdravstvenog stanja pre nedelju dana je hospitalizovana u Sočiju, gde je i preminula.

CVET U KOSI – USPOMENA NA MAJKU

Mirjana Marković je vrlo rano nastavila porodičnu, komunističku tradiciju, Mrtva majka bila joj je veliki idol, često se služila njenim konspirativnim imenom Mira, a tu svoju vezu sa majkom pokazivala je i simboličnim gestom po kome je bila prepoznatljiva. Vrlo često je u kosi nosila cvet, a onda je u jednom novinskom intervjuu objasnila razloge. Naime, pošto majku nije upamtila jer je ubijena u vreme dok je Mirjana bila takoreći beba, jedina uspomena bila je jedna požutela fotografija na kojoj je njena majka nosila isti takav cvet u kosi, pa je ona odlučila, u spomen na majku, da i sama nosi takav cvet, kako bi sa njom na neki način održavala kontakt.

YOU MAY LIKE