Chicago, IL
54°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 8mph S
Humidity: 53%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 4
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
54°F
55°F
54°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
68°F / 41°F
46°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 43°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

TUŽNA PRIČA O VELIKOJ LJUBAVI: Poplava im odnela konje, spašavali ih rizikujući živote u nabujaloj reci! (FOTO)

“Svaki konj kog smo kupili koštao je preko hiljadu evra, neki skoro i dve. Nikad nam nije bilo žao da platimo dobrog konja, jer volimo te životinje, a sada nam je voda za samo nekoliko sati odnela sve to”

Dva dana nakon što je Milosavljevićima, nabujala Morava odnela 17 konja koje su gajili godinama na rečnom ostrvu, članovi ove vredne porodice nisu mogli da sede skrštenih ruku. Čim se voda malo povukla, trojica braća, Veljko, Vladimir i Velimir uputili su se na to mesto i dali u potragu, nadajući se da će bar još jednu životinju naći živu, ali – uzalud.

“Kad smo videli da ostrvo može da se pregazi peške, odmah smo krenuli misleći da je bar neki konj izdržao. Ipak su to jake životinje. Međutim, ono što smo videli ne može se rečima opisati. Sedam konja bilo je zapleteno u drveće, nije im bilo spasa. Nisu izdržali tu vodenu bujicu koja je nosila sve pred sobom”, izjavio je za RINU, Veljko Milosavljević.

SELO TUČKOVO KOD LUČANA: Katastrofalan prizor

On dodaje da su se na njihove oči konji davili i da je to bio najstrašniji prizor u njihovom životu.

Bilo je preko tri metra vode kad smo krenuli u spašavanje. Prvog konja smo našli kod jednog drveta, stavili smo mu uzde i on je plivao uz čamac sve dok nije bio na sigurnom. Kasnije smo krenuli u potragu za ostalima. Drugi konj je bio dva kilometra niže, nosio je drvo na leđima. Ja sam skočio u vodu i sa njim doplivao do čamca“, priča Veljko i dodaje da je ovo veliki gubitak za njegovu porodicu.

DOMAĆINSTVO POD VODOM: Veliki gubitak za porodicu Milosavljević

„Svaki konj kog smo kupili koštao je preko hiljadu evra, neki skoro i dve. Nikad nam nije bilo žao da platimo dobrog konja, jer volimo te životinje, a sada nam je voda za samo nekoliko sati odnela sve to. Obratili smo se opštini za pomoć, ali tamo smo dobili informaciju da se šteta nadoknađuje samo za stambene objekte, ne i za životinje“, priča ovaj mladić iz Tučkova.

Članovi ove porodice nadaleko su poznati kao vredni i pošteni ljudi. Već generacijama unazad se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a nadošla Morava osim konja, nije poštedela ni ovce i krave. Do njihove kuće vodi loš makadamski put i sada do tih preostalih životinja hrana ne može da stigne.

TUŽAN PRIZOR: Gledali kako im se konji bore sa vodenom bujicom

“Ovo je težak udarac za našu porodicu. Gajili smo i voleli te životinje kao da su nam rod rođeni, veoma je teško kad vidite ovakvu sliku. Sa ovih 17 konja, otišlo je i pet najjačih koje smo koristili za izvlačenje drva na Tari. Sad ne znam šta će biti sa tim poslom”, priča Veljko.

U potragu za preostalih deset konja braća Milosavljevići krenuće čim im to dozvole vremenske prilike, jer u donjem delu ostrva i dalje je voda koju ne mogu da pregaze peške. Svesni su kakav će ih prizor zateći, ali kako kažu, to moraju da urade. 

IZVOR: Rina FOTO: Rina

YOU MAY LIKE