Connect with us

Amerika

SAD DOBIJAJU 51. SAVEZNU DRŽAVU? Demokrate izglasale da Vašington D.C. promeni svoj status

Published

on

Zakon kojim je bi D. C. trebalo da postane 51. američka savezna država Predstavnički dom je usvojio sa 232 glasa “za” i 180 “protiv”, ali s obzirim da Senat, koji kontrolišu republikanci, mora da potvrdi ovaj zakon, posmatrači su uvereni da će se predlagači naći pred nesavladivom preprekom

Predstavnički dom američkog Kongresa, gde većinu imaju demokrate, izglasao je u petak zakon kojim prestonički Distrikt Kolumbija dobija status 51. američke savezne države, ali tu odluku mora da potvrdi i Senat, koji kontrolišu republikanci.

AP izveštava da je sa Kapitol hila saopšteno da Kongres ima i moralnu obavezu i ustavna ovlašćenja da se pobrine da više od 700.000 građana Vašingtona dobije puna glasačka prava i da ubuduće ne budu građani koji plaćaju porez, ali nemaju svoje političke predstavnike.

Naime, glasačka prava građana Vašingtona, Distrikta Kolumbija, razlikuju se od prava građana u ostalih 50 američkih saveznih država.

Vašington D. C. nije država već poseban federalni distrikt i kao takav nema izabrane predstavnike u američkom Kongresu.

S druge strane, američki Ustav dodelio je Kongresu ekskluzivnu jurisdikciju nad Distriktom Kolumbija.

50 ZVEZDICA NA ZASTAVI: Da li će SAD dobiti još jednu saveznu državu odlučiće republikanci

Zakon kojim je bi D. C. trebalo da postane 51. američka savezna država Predstavnički dom je usvojio sa 232 glasa “za” i 180 “protiv”, ali s obzirim da Senat, koji kontrolišu republikanci, mora da potvrdi ovaj zakon, posmatrači su uvereni da će se predlagači naći pred nesavladivom preprekom.

Sve ovo se radi zbog političke moći i da demokrate preuzmu Vašington”, ocenio je kongresmen Čip Roj, republikanac iz Teksasa.

Ukoliko bi zakon prošao i u Senatu, Vašington bi postao država Vašington, Daglas Komonvelt, u čast prvog američkog abolicioniste i državnika, Afroamerikanca Frederika Daglasa Vašingtona.

“Vlast ništa ne ustupa ako ne zahtevate od nje”, podsetila je gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bouzer na reči Frederika Daglasa i potvrdila da građani prestonice traže ono što im pripada – ustavno pravo koje imaju svi ostali građani SAD.

Predsednik Donald Tramp je izjavio prošlog meseca da “D. C. nikada neće postati država jer bi to značilo još dva demokratska senatora u kongresu”.

“Ne hvala. To se nikada neće dogoditi”, izjavio je Tramp.

Izvor: RTS Foto: Pixabay

Advertisement