Chicago
36°
Snow Shower
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 19mph W
Humidity: 92%
Pressure: 29.53"Hg
UV index: 2
SunMonTue
41/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

“TURBO FOLK”, DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Nakon Pule, još jedan hrvatski grad zabranio koncert srpskih pevača!

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić zabranio je koncert narodne muzike u tom gradu, a nakon toga su organizatori su najavili da će koncert biti održan u Osijeku.

Međutim, i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio da najavljeni koncert ne može biti održan u gradskom prostoru.

-Osijek je srednjoevropski grad koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog leta kulture koja dokazuje kako kultura i umetnost savršeno pristaju gradu na Dravi – napisao je gradonačelnik Osijeka na Fejsbuku.

Naveo je i da je iz medija saznao da će Osijek postati “zamenski grad” za najavljeni koncert koji je prvobitno trebalo da bude održan u Puli.

-S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva ‘promocija’ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim uticati na to šta će ko privatno da sluša, ali smatram da treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti – naveo je takođe Radić.

On je istakao da kao gradonačelnik, apsolutno podržava reakciju kolege gradonačelnika Pule, Zoričića.

-Kako sam već napomenuo, svestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke šta dozvoliti, a šta ne, kako u tim odlukama izbeći subjektivni uticaj ličnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja – stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor šta ne želimo – napisao je Radić.

Projekat Hiljadarka, koja je 25. marta nameravala da organizuje koncert u pulskom Domu sportova na kojem je trebalo da nastupe pevači narodne muzike, najavila je tužbu protiv pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića jer nije odobrio korištenje gradskog prostora za ovaj muzički događaj. Na koncertu je trebalo da nastupe poznati pevači narodne muzike Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, a organizatori su juče u svom reagovanju prozvali Zorčića da je u komunikaciji s njima bio nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi.

PROČITAJTE VIŠE:

-To nije primereno za ovaj grad, iza toga stojim i neću od toga odustati. To je razlog otkazivanja jer Pula pripada drugom identitetu kad govorimo o Evropi, Mediteranu, Zapadu. Jednostavno, turbo folk muzika ne može biti u javnom prostoru Pule. Iza toga stojim i gotovo – poručio je gradonačelnik Zoričić u izjavi za novinare.

Dodao je kako je Pula “trenutno evropski hotspot za koncerte”.

Na pitanje da li je istina to što su organizatori koncerta izjavili da je u komunikaciji s njima bio prilično nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi, Zoričić to negira i najavljuje tužbu protiv organizatora.
Ovim povodom oglasio se i istarski župan Boris Miletić i istakao da, ako je istina ono što su saopštili organizatori, smatra apsolutno nedopustivim bilo kakvo vređanje na nacionalnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

-Ponavljam, ako je navedeno istinito, najoštrije osuđujem takvu retoriku, koja je tolerantnoj Puli i Istri nepoznata i nesvojstvena. Naša je regija upravo poznata po svojoj otvorenosti i multikulturalnosti i takva će uvek biti – zaključio je Miletić, prenela je Hina.

POVEZANE TEME:

ISTORIJSKI DOGAĐAJI ILI PROVOKACIJA? Sporne freske u Rožajama biće prekrečene! (FOTO)

NESTAŠICA ŽENA NA SRPSKOM SELU: Nenad odlučio da kupi mladu iz Albanije, čeka da mu se javi na oglas!

HTEO DA PROFITIRA PA ZAŽALIO: Podigao kiriju da bi stan izdao Rusima, oni mu ostavili smeće, račune i pobegli!

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay, Printscreen YouTube

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!