Chicago, IL
39°
Sunny
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 9mph NW
Humidity: 70%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
43°F
45°F
45°F
45°F
43°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
54°F / 36°F
59°F / 50°F
64°F / 30°F
37°F / 27°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

KINA OBJAVILA MIROVNI PLAN U 12 TAČAKA: Evo šta Peking predlaže za okončanje rata u Ukrajini!

Kina je objavila danas dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je CNN.

„Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju ostati racionalne i suzdržane, izbegavati raspirivanje plamena i pogoršanje napetosti i sprečiti dalje pogoršanje krize ili čak izmicanje kontrole“, piše u dokumentu.

Posle svake tačke sledi paragraf koji objašnjava stav Kine, ali ne daje konkretne predloge o tome na koji način bi kineski stavovi trebalo da se postignu.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

Dokument od 12 tačaka deo je najnovijih napora Pekinga da se predstavi kao neutralni mirovni posrednik, dok se bori da uravnoteži svoje „bezgranično“ prijateljstvo sa Moskvom i narušene odnose sa Zapadom dok rat traje.

Ne spominje se rusko kršenje suvereniteta Ukrajine, ali…

Međutim, tvrdnja Kine o neutralnosti ozbiljno je potkopana odbijanjem da prizna prirodu sukoba, odnosno izbegavanjem da ga nazove „invazijom”, te diplomatskom i gospodarskom potporu Moskve. Zapadni zvaničnicii su takođe izrazili zabrinutost da Kina možda razmatra pružanje smrtonosne vojne pomoći Rusiji, što je optužba koju je Pekinški odbacio.

Dokument o stavu Kine uglavnom je ponavljanje postojećeg stava Kine, što uključuje pozivanje sukobljene strane na nastavak mirovnih pregovora.

„Dijalog i pregovori jedino su održivo rešenje za ukrajinsku krizu“, navodi se. Iznosi se tvrdnja kako će Kina u budućnosti igrati „konstruktivnu ulogu“, ali se ne preciziraju detalji.

U dokumentu je naglašeno da se „suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja moraju efikasno držati“, ali se ne priznaje rusko kršenje suvereniteta Ukrajine niti se čak spominje reč „invazija“.

CNN piše kako dokument predstavlja slabo prikrivenu kritiku SAD-a jer poziva na napuštanje „hladnoratovskog mentaliteta“.

PROČITAJTE VIŠE:

„Jednostrane sankcije ne mogu rešiti problem“

„Sigurnost regiona ne bi trebalo da se postiže jačanjem ili širenjem vojnih blokova. Legitimni sigurnosni interesi i brige svih zemalja moraju se ozbiljno shvatiti i njima se na odgovarajući način pozabaviti“, dodaje Kina. Time se ponavlja pozicija Moskve koja okrivljuje Zapad za izazivanje rata kroz širenje NATO-a.

Peking kritikuje široke ekonomske sankcije koje su SAD i druge zapadne zemlje nametnuli Rusiji.

„Jednostrane sankcije i maksimalni pritisci ne mogu rešiti problem; oni samo stvaraju nove probleme. Relevantne zemlje trebale bi prestati zloupotrebljavati jednostrane sankcije i ‘jurisdikciju duge ruke’ protiv drugih zemalja, kako bi dale svoj udeo u deeskalaciji ukrajinske krize“, uvereni su Kinezi.

„Ne smeju se voditi nuklearni ratovi“

Ističe se kinesko protivljenje upotrebi nuklearnog oružja, što je pozicija koju je kineski čelnik Si Đinping preneo zapadnim čelnicima prošle godine.

„Nuklearno oružje se ne sme koristiti i ne sme da vodi nuklearne ratove. Treba da se suprotstavi pretnji ili upotrebi nuklearnog oružja. Nuklearno širenje mora da spreči i nuklearnu krizu“, smatra Peking.

Takođe upozoravaju na opasnost oružanih napada na nuklearne elektrane ili druga miroljubiva nuklearna postrojenja. Dokument o stajalištu prvi je prošle nedelje najavio glavnog kineskog diplomatu Vang Jia na bezbedonosnoj konferenciji u Minhenu, dok pokušava da prikaže Peking kao odgovornog mirovnog pregovarača, prenosi Index.hr.

Oglasio se i Kijev

O takozvanom ‘mirovnom planu‘ Pekinga u petak rano ujutro oglasio se i Kijev poručivši da je to „dobar znak i signal da Kina želi da se uključi u globalna nastojanja da se zaustavi rat u Ukrajini“, piše Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz ukrajinske diplomatije koji je dodao da i „Ukrajina ima mirovni plan za koji se nada da će dobiti podršku Kine“.

POVEZANE TEME:

POČINJE NOVA NUKLEARNA TRKA: Rusija se povukla iz sporazuma o ograničenju najopasnijeg naoružanja!

PUTINOVA TIRADA PROTIV ZAPADA: Krivac za rat u Ukrajini je NATO, oni žele da unište Rusiju! (VIDEO)

NOVI PREDSEDNIK ČEŠKE: Zapad ne treba da budi nerealna očekivanja i nade Ukrajinaca!

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / CGTN

YOU MAY LIKE