Connect with us

Srbija

TUMOR JOJ JE UZEO VID, ALI NE I VOLJU ZA ŽIVOTOM: Nataša je jedina slepa vajarka na svetu, prva kojoj je uspelo da upiše Medicinski fakultet u Novom Sadu (VIDEO)

Published

on

Nataša Arsenović (20) iz Doboja prva je slepa osoba u svetu koja je uspela da savlada tehniku grnčarstva, a ove jeseni je postala i prvi slepi student na Medicinskom fakultetu na smeru fizijatrija u Novom Sadu.

Mlada Dobojka postala je poznata po tome kako je njen dar za vajarstvo u svojoj umetničkoj radionici otkrio akademski vajar Drago Handanović.

– Iako ne može da vidi, ona ima neverovatan osećaj za stvaranje dodirom i nema nijednog dela koje liči na neko drugo delo. Bio sam na raznim međunarodnim simpozijumima i izložbama, ali nisam naišao na sličan slučaj i nisam pronašao podatak da je u svetu jedna potpuno slepa osoba savladala tehniku na grnčarskom kolu – rekao je njen učitelj Handanović.

Ubrzo se javnost kod nas, pa i svetu, zainteresovala za ovaj fenomen.

O Nataši je čak snimljem dokumentarni film “Postoji li razlog zbog kojeg ti to ne možeš”, autora Aleksandra Bubala, koji je pre dve godine osvojio Gran-pri 11. međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma “Jahorina film festival”.

– Nakon završetka Srednje fizioterapeutske škole u Zavodu za slabovide i slepa lica u Derventi, poželela sam da nastavim školovanje i konkurisala sam za prijem na Medicinski fakultet u Novom Sadu, gradu u kojem već studira veći broj Dobojlija, pa i mojih prijateljica – rekla je Nataša.

Iako ne može da vidi, ona ima neverovatan osećaj za stvaranje dodirom i nema nijednog dela koje liči na neko drugo delo. Bio sam na raznim međunarodnim simpozijumima i izložbama, ali nisam naišao na sličan slučaj

Drago Handanović

U svojoj nameri je uspela, položila je prijemni. Na fakultetu su njoj i roditeljima saopštili da će napraviti izuzetak i da će biti prvi slepi student u njegovoj istoriji.

Presrećni zbog toga su svi njeni prijatelji, njen učitelj vajarstva Drago Handanović, doskorašnji profesori u srednjoj školi i svi ostali. Majka Spomenka takođe, rekavši da je tokom četiri godine školovanja gotovo svakog vikenda ćerku dovozila iz 40 kilometara udaljene Dervente kući i vraćala nazad.

Studiranje u Srbiji podrazumevalo je stanovanje u studentskom domu, što su joj i obezbedili, ali se ipak pojavio problem.

O tome je pričala Sanja Živković, iz Udruženja za pomoć deci sa posebnim potrebama u Doboju.

– Reč je o tome da je po zakonima u Srbiji neophodan personalni asistent za studente koji stanuju u domu, a za boravak u njemu neophodno je da se plaća 56.000 dinara mesečno. To njeni roditelji nisu u mogućnosti da obezbede, mada su se snašli i platili za prvi mesec, ali nemaju rešenje za taj problem – kaže Sanja.

U Natašino ime i u ime Udruženja za pomoć obratili gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću i premijerki Vlade RS Željki Cvijanović, kako bi Nataši bilo omogućeno studiranje.

ŽIVOT POSLE TUMORA

Nataša je do devete godine odrastala kao i svi njeni njeni vršnjaci, a potom je zbog tumora potpuno oslepela, i od tada se sve promenilo u njenom životu.

Pored toga što je vanserijska vajarka, čiji radovi su bili na više izložbi kod nas i u regionu, Nataša je svestrana i na drugim poljima.

Oprobala se i kao glumica u pozorišnim predstavama, završila je muzičku školu i svira klavir, recituje stihove, naučila je i da skija.

IZVOR: Novosti FOTO: Privatna arhiva

Advertisement