Chicago, IL
64°
Sunny
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 8mph E
Humidity: 34%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
61°F
57°F
52°F
52°F
50°F
TueWedThuFriSat
70°F / 61°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F
54°F / 41°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

SINOD TRAŽI SMENU DEKANA BOGOSLOVIJE: Vladici Ignatiju zamereno što nije otpustio vladiku Maksima sa mesta profesora

Vladika Ignatije se tereti za nepoštovanje odluka „crkvene vlade“ o smeni redovnog profesora episkopa zapadno američkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, inače sekretara vladike Grigorija u eparhiji diseldorfsko-nemačkoj

Sveti arhijerejski Sinod je, jednoglasnom odlukom, povukao Njegovom Preosveštenstvu Episkopu braničevskom Ignatiju blagoslov za vršenje dužnosti dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Drugim rečima, naložena je smena vladike o kojoj, međutim, konačnu reč donosi Nastavno veće Bogoslovije.

-Odluka Svetog sinoda je donesena zbog nesprovođenja u život njegove odluke po pitanju ukidanja blagoslova i odobrenja NJegovom Preosveštenstvu Episkopu zapadnoameričkom Maksimu za službu poučavanja i vaspitavanja na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu – izjavio je za Danas episkop bački Irinej (Bulović), član Sinoda i portparol SPC.

BITKA ZA MAKSIMA: Vladika Ignatije na udaru Sinoda zbog vladike zapadnoameričkog

Vladika Irinej je time potvrdio nezvanične informacije pojedinih crkvenih sajtova, ali on negira spekulacije tih izvora da Sinod priprema i uklanjanje sa eparhija vladike Ignatija i vladike Maksima.

– Sinod ne radi ni na čijem uklanjanju sa Eparhije. Samo Vaše pitanje pokazuje da olako prihvatate najnemoralnije i najčudovišnije klevete kao činjenice. Uostalom, veći je greh onih koji Vam to prenose nego Vaš – kaže vladika Irinej bački.

Kako list nezvanično saznaje, odluka Sinoda o povlačenju sa dužnosti dekana Bogoslovskog fakulteta doneta 22. oktobra, stigla je na Bogoslovski fakultet od čijeg se Nastavno-naučnog veća traži da o njoj glasa i razreši vladiku Ignatija.

U sinodskoj odluci, vladika Ignatije se, navodno, tereti za nepoštovanje „crkvene vlade“ pri izboru prodekana Aleksandra Đakovca, kao i „obmane u vezi redovnog profesora episkopa zapadno američkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, sekretara vladike Grigorija u eparhiji diseldorfsko-nemačkoj.

Prevedeno sa jezika crkvenih saopštenja, vladiki Ignatiju se zamera zato što je profesoru i docentu, umesto da ih smeni, za šta je dobio nalog, dao dvogodišnje odsustvo.

Povodom prvog zahteva Sinoda o smeni ove dvojice predavača koju vladika Ignatije nije sproveo zbog kršenja državnih zakona, uključio se i Univerzitet.

Postupak za razrešenje dekana može da pokrene Nastavno-naučno veće, većinom glasova ukupnog broja članova. Ali kako Serbian Times saznaje iz odlično obaveštenih izvora, Nastavno veće to neće učiniti, tako da će “povlačenje blagoslova” Sinoda ostati bez podrške i konkretizacije u vidu smena profesora

Prama Statutu Bogoslovskog fakulteta, dekan može biti razrešen dužnosti pre isteka mandata ako: prekrši kodeks profesionalne etike; ne ispunjava svoje dužnosti; krši odredbe Statuta, opštih akata Fakulteta ili druge propise ili zloupotrebi svoj položaj. Postupak za njegovo razrešenje može da pokrene Nastavno-naučno veće, većinom glasova ukupnog broja članova.

Ali kako Serbian Times saznaje iz odlično obaveštenih izvora bliskih SPC, Nastavno veće to neće učiniti, tako da će “povlačenje blagoslova” Sinoda ostati bez podrške i konkretizacije u vidu smene dekana, a samim tim i spornih profesora.

Dekan Bogoslovskog fakulteta, kako je predviđeno Statutom bira se bez konkursa, iz reda redovnih profesora, koji su u radnom odnosu sa punim radnim vremenom na Fakultetu, na period od tri školske godine i sa mogućnošću jednog ponovnog izbora.

Kandidata za dekana predlaže Veće tajnim glasanjem, a dekanu prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran: na lični zahtev, ako prestane da ispunjava uslove predviđene za izbor; ako izgubi sposobnost obavljanja dekanske funkcije zbog pravosnažne sudske presude na osnovu Zakona o visokom obrazovanju kojim je osuđen za krivično delo.

U posleratnoj istoriji SPC ne pamti se da je Sinod razrešio nekog dekana Bogoslovskog fakulteta, to su radile samo komunističke vlasti, tvrde nezvanični Danasovi izvori u SPC.

Izvor: Danas.rs /Serbian Times Foto: TV Printscreen/Privatna arhiva

YOU MAY LIKE