Connect with us

događaji

TRIJUMF SRPSKOG REŽISERA NA BERLINALU: “Otac” Srdana Golubovića dobio dve nagrade na čuvenom filmskom festivalu

Published

on

Film “Otac” Srdana Golubovića osvojio je dve nagrade na 70. Berlinalu – nagradu publike u programu Panorama i priznanje ekumenskog žirija.

Nagrada ekumenskog žirija nezavisno je priznanje koje za celovečernja ostvarenja dodeljuje šest članova delegiranih ispred Svetskog katoličkog udruženja za komunikacije (SIGNIS).

Ovim priznanjem, koje se dodeljuje i filmovima iz progama Panorama, od kako je ustanovljeno 1974. godine, nagrađivani su filmovi reditelja poput Rajnera Vernera Fasbindera, Vernera Hercoga, Andreja Tarkovskog…

Prošle godine ono je pripalo Terensu Maliku za “Skriveni život”, koji će biti prikazan na Festu, koji je sinoć otvoren upravo filmom “Otac”.

Pobedniku Irancu zabranjen dolazak

Pobednik ovogodišnjeg jubilarnog 70. Berlinalea i dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film je iranski film “Nema zla” reditelja Muhameda Rasulofa.

Film “Nema zla” kroz četiri priče tematizira pitanje smrtne kazne u Iranu. Reditelju nije bio dopušten dolazak na Berlinale tako da je Zlatnog medveda predsednik žirija, britanski glumac Džeremi Ajrons uručio kćerki reditelja Rasulofa.

Ovo je treći iranski film koji osvaja Zlatnog medveda od 2011.

DOBITNICI: Oni su zaslužili nagrade na festivalu u Berlinu

Srebrnog medveda za najbolju režiju dobio je koreanski Hong Sangso za film “Žena koja je trčala“, a Srebrnog medveda, specijalnu nagradu žirija američka režiserka Eliza Hitman za film “Never Rarely Sometimes Allways” (Nikada rijetko ponekad uvijek).

Srebrnog medveda za žensku ulogu osvojila je nemačka glumica Paula Ber za glavnu ulogu u filmu “Undine”, a u kategoriji za mušku ulogu italijanski glumac Elio Germano za glavnu ulogu u filmu “Volevo nascondermi” (Želeo sam se sakriti).

Srebrnog medveda za najbolji scenario dodeljena je italijanskoj braći Fabiu i Damianu D´Inoćencu za film „Bad Tales“ (Ružne priče).

Berlinale završava danas, danom rezervisanim za široku publiku.

Uz festivale u Veneciji i Kanu,  festival u Berlinu spada među najvažnije na svetu.

Izvor: Tanjug/N1

Advertisement