Chicago
10°
Clear
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 9mph W
Humidity: 45%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/1°F
10/7°F

Published 20:10

By Antonije Kovačević

NOVI DŽEJMI OLIVER RASTE U SRBIJI: Kad Bilal napravi kolač, celo Prijepolje zamiriše (FOTO)

I dok su tinejdzeri u Srbiji u većini slučajeva zaokupljeni noćnim životom i video igricama, Bilal Dacić (17) iz Prijepolja takođe je zaukupljen, ali – kulinarstvom i to od svog najranijeg detinjstva.

“Kuvam od svoje dvanaeste godine, to me je oduvek privlačilo i počeo sam sa nekim jednostavnim jelima, sećam se da prvo što sam spremio bile su slane pogačice, a kasnije sam uz majku i internet svoje kulinarske veštine još više usavršavao. Kad je došlo vreme da upišem srednju školu, nije bilo dileme i upisao sam Ugostiteljsku školu u Sarajevu”, kaže za RINU ovaj mladi kuvar.

MEDALJA : Bilal (desno) sa sviojim kolegom na “Delikatesnom ponedeljku” u Beogradu

U svom rodnom Prijepolju već je poznat kao majstor kulinarstva i iako još uvek nije završio srednju školu već je dobio nekoliko ozbiljnih ponuda za posao, međutim on ne žuri već obrazovanje i usavršavanje stavlja na prvo mesto. Do sada je učestvovao na brojnim takmičenjima na kojima je dobio nagrade zlata vredne, a sa majkom Sabihom na manifestaciji “Delikatesni ponedeljak” u Beogradu pre nekoliko dana, ponosno je predstavljao bošnjačku kuhinju.

“Hrana govori više od bilo kog jezika na svetu. Ne stvara barijere već spaja sve ljude i prenosi kulturu jednog naroda. Bila mi je čast da majka i ja zajedno kroz kulinarstvo i tradicionalne specijalitete predstavimo našu kulturu i običaje”, rekao je Bilal.

Ovaj mladi kuvar iz Prijepolja najbolji je dokaz da “iver ne pada, daleko od klade”, jer osam recepata njegove majke Sabihe obogatilo je zvanični “Kuvar sa receptima tradicionalnih jela nacionalnih manjina” koji je nastao pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

“Spremali smo naše tradicionalne kolače koji se zalivaju saftom od vode i šećera – baklave, kadaif, gurabije. Nezaobilazne su bile i mantije koje se mogu probati samo u našim krajevima. Bilal i ja smo kuvali nekoliko dana da bi sve to ispalo kako treba. Svi specijaliteti su nestali kao halva, jer izgleda da se polako umaramo od savremene kuhinje i ponovo vraćamo korenima. Nema ništa bez naše pite za koju se ručno sukaju kore”, kaže Sabiha Dacić.

DA PRSTEPOJEDEŠ: Trpeza koju su tradicionalnoj recepturi spremili Bilal i Sabiha Dacić

Pored majke Sabihe, podršku Bilalu da radi ono što voli pružila je cela porodica, a njegov san jeste da jednog dana otvori svoj restoran u kom će, kako kaže uvek biti dostupan tanjir toplog jela za siromašne i bolesne.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!