Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

“TREBA BITI UMEREN, TO JE TAJNA”: Doktor Kovač iz Novog Sada je najstariji endokrinolog u Evropi, proslavio je 100. rođendan! (VIDEO)

Na novosadskom Medicinskom fakultetu održana je proslava povodom stotog rođendana istaknutog lekara i bivšeg predsednika Jevrejske opštine u Novom Sadu, doktora Teodora Kovača. Proslavu njemu u čast, priredile su bivše kolege.

Doktor Teodor Kovač iz Novog Sada trenutno je najstariji endokrinolog u Evropi. Stoti rođendan proslavio je na Medicinskom fakultetu uz svoje bivše kolege i saradnike. Kako kaže, drago mu je što ga se mnogi i dalje sećaju, a novinari su ga pitali koja je tajna dugovečnosti.

–Nema tu neke tajne. To treba umeren u svemu biti radan, umeren, ne preterivati ni u ishrani, ni u fizičkom opterećenju, znači biti umeren – kaže prof. dr Teodor Kovač.

Mnoge bivše kolege i studenti pamte ga kao izuzetno vrednog i savesnog lekara, koji je mnogima bio uzor, a svoje znanje i iskustvo nesebično je prenosio na saradnike.

–Bio je spreman svakom da pomogne, da napreduju u svojoj karijeri ali isto tako je vodio računa o odeljenju na kojem je radio, da se razvija, da se uvode nove metode posebno iz oblasti dejabetologije. Tako da je bio jedan od osnivača antidijabetetske službe za kompletno zbrinjavanje obolelih od šećerne bolesti – kaže prof. dr Tatjana Ivković Lazar.

Svojim nesebičnim radom profesor Kovač doprineo je posebno u oblasti dijabetologije i formiranju endrokrinoloških kadrova u Vojvodini, a svoj trag ostavio je i kao nekadašnji predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu.

PROČITAJTE VIŠE:

SIRIJAC RADI KAO PEDIJATAR U SRBIJI: Oseća se kao kod kuće, voli burek, a ne voli – padeže!

SRPSKI IZUM LETI U SVEMIR: Opremu tešku desetine kilograma uspeli da spakuju u 60 grama!

JEDAN DEKA IZ BEOGRADA OBRATIO SE MLADOM KOMŠIJI SA MOLBOM: Dobio je pismo koje je razbesnelo Srbiju! (FOTO)

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen Youtube / Radio-televizija Vojvodina

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)