Connect with us

Amerika

TRAMP POTPISAO NIZ MERA POMOĆI: Nezaposlenima 400$ nedeljno, smanjen porez na prihode, zaštita stanara! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je u subotu četiri izvršne uredbe čiji je cilj pružanje olakšanja Amerikancima koji se bore sa ekonomskim teškoćama usled pandemije koronavirusa, nakon što Kongres nije uspeo da postigne dogovor po tom pitanju.

“Dosta je, spasićemo američka radna mesta i pružiti pomoć američkim radnicima”, rekao je američki predsednik na konferenciji za štampu u svom odmaralištu u Bedminsteru, u Nju Džerziju.

Dok su Sjedinjene Države na putu da premaše broj od 5 milijuna obolelih od Kovida 19, s više od 160.000 umrlih, Bela kuća i Demokrate u Kongresu već se dve sedmice dogovaraju o novom paketu pomoći ekonomiji.

Međutim, na manje od tri meseca do predsedničkih izbora, ti su pregovori ostali bez rezultata.

Zato je Tramp potpisao četiri izvršne uredbe koje predviđaju smanjenje poreza na prihode, produženu pomoći za nezaposlene od 400 dolara sedmično, zaštitu za građane čiji je posao pogođen epidemijom, a kojima zbog neplaćanja kirija preti izbacivanje iz stana, kao i odlaganje naplate studentskih kredita.

Istovremeno, Tramp je optužio Demokrate da blokiraju napore da se pomogne Amerikancima.

https://www.youtube.com/watch?v=rCEIu39O34A

On je naveo kako su demokrate odgovorne za zastoj u vezi s koronavirusom u Kongresu i rekao da će stvari preuzeti u svoje ruke.

“Demokrate sve to opstruiraju”, rekao je Tramp. “Stoga poduzimam izvršne radnje … i spasićemo američke poslove i pružiti olakšanje američkim radnicima.”

Prva izvršna naredba predviđa pauzu u plaćanju poreza na prihode Amerikanaca koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje.

“Ako 3. novembra pobedim, planiram da ukinem taj porez”, obećao je Tramp.

Druga uredba naređuje ministarstvima stanovanja i zdravstva, kao i CDC-u (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) da “osigura da stanari i vlasnici mogu ostati u svom domu”, rekao je.

Treća uredba produžuje do kraja godine pomoć za nezaposlene, uz onu koju daje savezna država.

Ta je mera prestala da važi krajem jula i premda produženje te pomoći koja je milione domaćinstava spasila od osiromašenja nije bilo sporno u Kongresu, njen je iznos bio kamen spoticanja: republikanci su predlagali da se smanji na 200 dolara, a demokrate su htele da ostane 600 dolara.

Tramp je presekao i odlučio da će iznositi 400 dolara nedeljno.

Četvrta izvršna uredba omogućuje odlaganje naplate studentskih kredita do kraja godine i smanjuje njihovu kamatnu stopu na 0 posto.

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / Global News

Advertisement