Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 2 years ago

By admin

TRAGEDIJA U RUDNIKU ‘SOKO’: Poginulo osam rudara, više od 20 povređenih!

U rudniku “Soko” kod Sokobanje došlo je do eksplozije u kojoj se obrušio deo jame i rudari su ostali zarobljeni. Prema prvim informacijama, osmoro je poginulo, a više od 20 rudara je povređeno, potvrdila je Hitna pomoć u Aleksincu, prenosi Euronews.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (1979), N.T. (1985), R.G. (1975), P.P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B.Ž. (1963) i B.S. (1988), prenosi Nova.rs

“Nesreća je jako velika, osmoro je poginulo i ima više od 20 povređenih”, rekao je za RTS direktor Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović. On je rekao da su u opštu bolnicu u Aleksincu već prebačeni neki povređeni rudari, a da je više od 20 njih lakše povređeno.

Prema informacijama iz Aleksinca, u oknu rudnika, u trenutku eksplozije, bilo je više desetina rudara. Do eksplozije je došlo oko 5 sati ujutru, i pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija metana, iako o tome još nema zvaničnih potvrda.

Više od 65 rudara izvučeno je iz jame, a porodice i bližnji povređenih i stradalih okupili su ispred zdravstvene ustanove. Među njima vlada panika, strah i tuga, jer su zabrinuti zbog stanja svojih najmilijih.

Direktor Kliničkog centra Niš rekao je da je u toj ustanovi zbrinut jedan povređeni rudar, i da prolazi dijagnostiku. Kako je naveo, najavljeno je da se može desiti upućivanje jedne grupe pacijenata u KC Niš.

Direktor opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić rekao je da je trenutno 19 pacijenata iz rudnika zbrinuto u toj ustanovi, od čega 16 sa lakšim povredama. Od preostale trojice, dva rudara imaju lakše povrede lakta, dok jedan ima serijski prelom rebara. Svi su van životne opasnosti, i u stabilnom stanju.

Iz Hitne pomoći su rekli da su sve redovne i vanredne ekipe na terenu. Prema prvim informacijama, lakše povređeni rudari se zadržavaju u Sokobanji, teži idu za Aleksinac, a najteži će biti zbrinuti u Nišu.

Na terenu su, prema informacijama iz zaječarske policije, brojne ekipe policije, a uviđaj je u toku, rečeno je.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović demantovala je da je jutros došlo do eksplozije u rudniku “Soko” i istakla da su se svi radnici ugušili metanom.

Mihajlović je istakla da na telima radnika nema tragova eksplozije.

Istorijat rudnika “Soko”

Eksploatacija uglja iz ovog rudnika počela je 1908. godine.

Jedna od najvećih nesreća koja se dogodila u rudniku “Soko” u Sokobanji odnela je 29 života, a dogodila se 1998. godine.

Došlo je do izbijanja otrovnih gasova koji su doveli do nesreće kada je stradalo 29 rudara od kojih je deset bilo izloženo toplotnom i mehaničkom udaru eksplozije, a ostalih 19 rudara se ugušilo jer nije bilo dovoljno kiseonika.

Zbog upale i eksplozije metana 1974. godine u ovom rudniku nastradalo je 15 rudara, dok je iduće 1975. god. došlo do izboja gasa i materijala i tom prilikom je nastradalo pet rudara.

U ovom rudniku dogodilo je još nekoliko nesreća u kojima su pojedinačno stradali rudari na svom poslu, piše RTS.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Nova.rs Video Platforma

YOU MAY LIKE