Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

NEUSTRAŠIVA SRPKINJA POMERA GRANICE: Visi sa nebodera, skače sa mostova i spasava ugrožene iz ruševina! (FOTO)

Ona je devojka koja ne zna za strah. Mirjana Rvović je jedna od onih neustrašivih Srpkinja koje se fenomenlano nose sa svim rizicima koje sa sobom nose ekstremni sportovi. Odrasla je na Zlataru i od malena planinarila sa porodicom, a kasnije se osmelila za uspon ka velikim vrhovima na planinama poput Rile, Olimpa i Triglava.

“Nikada ne kažemo da osvajamo vrhove, već im pristupamo. Uspeh u našem penjanju se meri težinom, a ne visinom vrha. Uvek imamo dosta opreme, ali najrizičnije su te takozvane devičanske stene kojima pristupate bez ikakvih pomagala. Zato bih i izdvojila neke domaće terene. Najviše sam ponosna na tradicionalni smer “Ljubičasti san” u Sićevačkoj klisuri, to je fascinantno iskustvo”, priča za RINU Mirjana.

Licencu za rad dobila je na prestižnom ruskom univerzitetu.

Pristupanje teško dostižnim vrhovima za ovu hrabru Novovarošanku bio je samo početak. Posle nekog vremena prelazi na “via ferate”, sa uspehom je prošla izuzetno nepristupačne “gvozdene puteve” i najrizičnije staze te vrste Berim i Rugovsku klisuru. Ni tu, međutim, nije kraj jer se Mirjana priključila Sektoru za vanredne situacije, jedinici za spasavanje iz ruševina. Svoju ljubav prema ekstremnim veštinama želela je iskoristiti da pomogne drugima.

“Angažovanje u Sektoru za vanredne situacije odvelo me je na obuku u Rusiju, što mi je mnogo značilo. Nakon što sam je prošla konkurisala sam i dobila stipendiju Ministarstva obrazovanja Rusije kako bih se školovala na njihovom nacionalnom univerzitetu i tako sam dobila licencu za bavljenje industrijskim alpinizmom od Ministarstva vanrednih situacija Rusije”, izjavila je Mirjana.

Po povratku u Srbiju ona je bila jedna od retkih žena upravo u poslu industrijskog alpinizma i baš nju su pozivali kad treba da se montiraju svetleće reklame, baneri, popravi fasada na visokim zgradama, zato je neretko čak i “visila” sa ogromnog oblakodera.

“Sve čime se bavim je opasnog karaktera, ali ako se poštuju pravila i ne opušta u toku rada sve bude u redu. Poznavanje opreme i svesnost situacije, pažnja na poslu, penjanju i svemu drugom obezbeđuje i sigurnost. Oprema se stalno pregleda, čuva i rukuje se njom na pravilan način”, kaže ova nesutrašiva devojka.

Zahvaljujući svojoj hrabrosti i ljubavi prema adrenalinu dobila je još jedan posao. Кako je veoma teško naći jednu devojku koja sme baš sve to što sme i Mirjana, često je angažovana i kao kaskaderka. Najpoznatiji podvig svakako je onaj kad je u seriji “Кljun” skočila sa mosta visokog dvadeset metara.

“Ono što sam obavljala kao kaskaderka su mahom skokovi sa velikih visina, spuštanje užetom sa objekta i scene sa vatrom. Na kaskaderisanju su spasioci i medicinsko osoblje uvek u blizini i to je ono što se razlikuje kad snimate i kad zaista idete na neki od tih ekstremnih poduhvata”, dodaje Novovarošanka.

Trenutno živi u Beogradu, bavi se grafičkim dizajnom i industrijskim alpinizmom. Stoga kad ugledate neki bilbord visoko u vazduhu ili radnike na soliterima zakačene samo za uže, možda je to upravo hrabra Mirjana ili njenih ruku delo.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE