Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 year ago

By admin

TRAGEDIJA IZBEGNUTA ‘ZA DLAKU’: Žena pretrčavala prugu u Beogradu, umalo da je udari ‘Soko’! (VIDEO)

Na železničkom stajalištu Tošin bunar u Beogradu, u petak je sačuvan život jedne žene isključivo zahvaljujući brzoj reakciji jednog od putnika.

Naime, jedna ženska osoba krenula je da prelazi preko koloseka u Tošinom bunaru sa torbom u rukama, ali nije mogla da se popne na peron i drugi ljudi pomogli su joj da se skloni sa pruge svega nekoliko sekundi pre nego što je naišao brzi voz „Soko“, koji između Beograda i Novog Sada saobraća brzinom od 200 kilometara na sat. Ovaj slučaj zabeležile su sigurnosne kamere „Infrasatrukture železnice Srbije“.

Na sreću, ova žena je preživela, ali se ovakve situacije gotovo po pravilu završavaju tragično i neko nastrada, upozorili su iz Železnice Srbije.

„Infrastruktura železnice Srbije zato još jednom upozorava da se pruga prelazi samo na mestima gde je to omogućeno i dozvoljeno, kako bi se sačuvali ljudski životi i bezbednost železničkog saobraćaja. Ovo posebno važi za brzu prugu Beograd – Novi Sad, gde vozovi saobraćaju velikom brzinom i gde nisu predviđena nikakva ukrštanja pruge i puta, niti bilo kakva nepredviđena zaustavljanja voza tokom vožnje. Voz koji saobraća brzinom od 200 km/sat ne može trenutno da se zaustavi čak i kada mašinovođa opazi nekoga na pruzi, niti može da skrene sa pruge. Osobe koje na ovaj način nepromišljeno i neodgovorno krenu da prelaze preko šina gotovo uvek poginu na licu mesta. Da ne govorimo o tome da to može pri velikoj brzini da se ugrozi i bezbednost putničkog voza i svih putnika u njemu“, navode u saopštenju.

Oni napominju da je neshvatljivo da bilo ko pokušava da pređe preko šina, rizikujući na taj način svoj i živote putnika u vozu koji juri 200 km/sat, a da svojim bližnjima nanese nenadoknadiv gubitak.

„Zbog nekoliko sekundi ili minuta žurbe, na ovaj način gube se ljudski životi. Nema i ne sme da postoji razlog zbog koga će bilo ko da prelazi preko brze pruge i tako izgubi svoj život“, upozorili su.

Oni podsećaju da je brza pruga Beograd – Novi Sad velikim delom ograđena, te da je izgrađeno preko sto objekata (podvožnjaci, nadvožnjaci, vijadukti, galerije, pothodnici, propusti) kako bi se izbegla ukrštanja pruge i puta, postavljen je video nadzor duž cele deonice, a pojačano je i fizičko-tehničko obezbeđenje.

Međutim, samo ako svi poštuju upozorenja duž pruge, ukoliko ne prelaze koloseke gde to nije dozvoljeno, ukoliko ne ugrožavaju sebe i druge pokušavajući da umesto pothodnikom „samo pretrče“ preko šina, možemo zajedno da sačuvamo ljudske živote.

Od 1. maja brzom prugom između Beograda i Novog Sada vozovi će svakodnevno saobraćati 64 puta, od čega „Soko“ koji nigde ne staje i juri 200 km/sat čak 27 puta. To znači da će svakoga sata i po nekoliko puta vozovi prolaziti brzom prugom.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Infrastrukture železnice Srbije

YOU MAY LIKE