Chicago
66°
Rain
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 89%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 1 year ago

By admin

ISPOVEST CIVILA IZ AZOVSTALA: Hteli smo da pobegnemo pre dolaska Rusa, ali nas nisu pustili! (VIDEO)

Očekuje se da će civili evakuisani iz čeličane Azovstal u Marijupolju u ponedeljak stići u Zaporožje, koji je pod kontrolom Ukrajine, u okviru napora koje predvode Crveni krst i UN. Nakon što su izašli iz opkoljene čeličane, ukrajinski civili su progovorili o daniima koje su proveli u bunkerima Azovstala, prenosi BBC.

Savijajući se u lavirintu bunkera iz sovjetskog doba daleko ispod ogromne čeličane Azovstal, Natalija Usmanova je osećala da joj srce stati dok su ruske bombe padale na Marijupolj, posipajući je betonskom prašinom.

Usmanova (37) je u nedelju izašla iz bunkera u kompleksu koji je osnovan još u vreme Josifa Staljina.

“Bojala sam se da bunker to neće izdržati – imala sam užasan strah”, rekla je Usmanova, opisujući vreme koje je provela pod zemljom, prenosi Gardijan.

“Kada je bunker počeo da se trese, bila sam histerična, za to garantuje moj muž. Toliko sam se brinuta da će bunker propasti”, dodala je.

Ona se prisetila nedostatka kiseonika u sklonitima i straha koji je obuzimao ljudi koji su tamo sedeli zgrčeni.

“Nismo toliko dugo videli sunce”, rekla je ona, govoreći u selu Bezimene u oblasti Donjecka koja je pod kontrolom ruskih separatista.

Usmanova je bila među desetinama civila koji su evakuisani iz čeličane Azovstal u Marijupolju.

“Došli smo u Azovstal svojom voljom, kao radnici fabrike, da bi se spasili – kad smo shvatili da se rat približava. Kad su se otvorili koridori, hteli smo da izađemo odatle, ali nas naprosto nisu pustili van”, rekla je Usmanova u video intervjuu, ali BBC ovu njenu izjavu nije uneo u sam tekst.

Istakla je i da se šalila sa svojim suprugom dok su se vozili autobusom, da više neće morati da ide u toalet sa bakljom.

“Ne možete ni zamisliti kroz šta smo prošli – kroz teror”, rekla je Usmanova. “Živela sam tamo, radila ceo život, ali ono što smo videli bilo je strašno”, dodala je.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da očekuje da će oko 100 civila, prvenstveno žena i dece stiži u Zaporožje, koji kontroliše Ukrajna, u ponedeljak.

“Prvi put u svim danima rata, proradio je ovaj humanitarni koridor od životnog značaja”, rekao je Zelenski preko Telegrama. Istakao je da se nada da će se evakuacija nastaviti i u ponedeljak.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen BBC Video Platform

YOU MAY LIKE