Connect with us

Dijaspora

DEDA ĐORĐE PROSLAVIO 94. ROĐENDAN: Živa legenda koja više od pola veka čuva kosti srpskih junaka!

Published

on

Čuveni Đorđe Mihailović koji duže od pola veka čuva srpsko vojničko groblje “Zejtinlik” u Solunu gde je sahranjeno 8.000 Srba, danas je napunio 94 godine. Iako uveliko gazi desetu deceniju života on i dalje dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Ovaj živahni dekica ostavio je poseban utisak na mnoge posetioce, a jedan od onih koji će se susreta sa njim dugo sećati jeste i Ivica Anđelić iz Aranđelovca koji je pre dve godine dedi Đorđu uručio nesvakidašnji poklon – srpsku narodnu nošnju.

“Nikad nisam upoznao čoveka kao što je deda Đorđe, oduševio me je kao čovek i sve ono što godinama predano radi. On toliko dobro poznaje Srbiju iako nikada nije bio ovde. Osetio sam potrebu da mu se na neki način odužim, da mu odam počast za sve ove godine truda i rada koje je posvetio našim precima. Čika Đorđe je bio oduševljen, čak je i zaplakao kada je video poklon. Dugo je pričao sa nama i fotografisali smo se”, rekao je tada Ivica.

Inače, svi muški članovi Đorđeve porodice bili su čuvari groblja. Njagov deda Savo Mihailović, solunski dobrovoljac, sakupio je svoje mrtve saborce i sahranio ih na “Zejtinlik”, a kasnije je i sam tu sahranjen.

Sava su nasledili sin Đuro, a zatim i unuk Đorđe koji je i poslednji muški potomak iz ove loze. Deda Đorđe odikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena, posvećena mu je pesma “Maršira svu noć”, a o njemu je i snimljen film “Poslednji čuvar”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Printscreen YouTube / Milan Radojičić

Advertisement