Chicago, IL
59°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 20mph W
Humidity: 67%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
59°F
57°F
57°F
55°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
52°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F
Kafana Tome Zdravkovica Printscreen Facebook

Published 1 year ago

By Serbian Times

TOMA ZDRAVKOVIĆ IMAO JE HITOVE, ALI I SVOJU PLJESKAVICU: Tomina pljeskavica košta 800 dinara, a sastojke je pevač smislio sam!

“Mala, će mi turiš onu moju, da se vrnem među živi! Aj, molim te, mnogo sam ti gladan!” Ovako je legendarni Toma naručivao pljeskavicu u kafani odakle je njegov put počeo!

Danas se ta kafana ne zove isto, ali je na istom mestu. Gosti nisu isti i nema Tome. Ali, tu je njegov duh. I njegova pljeskavica a i vino. U malom mestu na jugu Srbije, u blizini Leskovca, nalazi se selo Pečenjevce, u kom je rođen legendarni Toma Zdravković. Tu je Tomina kuća, tu je Tomina osnovna škola, a tu je i kafana u kojoj je svakodnevno provodio vreme, pio svoje omiljeno vino, pevao svoje prve pesme i jeo svoju omiljenu pljeskavicu.

U njegovom rodnom selu dva brata su odlučila da otvore restoran i kafanu, kojom bi na neki način odali počast ovom velikanu. Nekadašnja kafana “Dobra glava”, u koju je Toma voleo da dolazi, bila je pred rušenjem kada su je njih dvojica spazila i odlučila da je ožive. Danas je ta kafana jedna od najpopularnijih na jugu Srbije i svakom ko prolazi tim putem jedna je od usputnih stanica. Svi koji dolaze uživaju u starim fotografijama sa Tominih koncerata, u Tominim pesmama, a najviše u toj čuvenoj Tominoj pljeskavici, Tominoj salati i Tominom vinu. Svi znamo da je pokojni pevač mnogo više voleo da popije nego pojede, ali kada je hrana u pitanju, voleo je da se posle neprospavanih i burnih noći vrati opet u tu, pozdravi sve goste, stane ispred kuhinje i na svoj šaljiv način kaže kuvarici: “Će mi turiš onu moju da se vrnem među živi”, misleći na pljeskavicu kakvu je on sam osmislio. Kako je bio jedan od čestih gostiju i uvek rado viđen gost u toj kafani, kuvarica je njegove želje i uslišila.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Tomina pljeskavica, takvu kakvu je on osmislio, teška je 550 grama. Glavni sastojak je, naravno, meso, a ono što je Toma još voleo da doda su pečurke, šunka, kravlji sir, tucana paprika i džinka (ljuta papričica). Još jedna caka te pljeskavice je što se peče ravno deset minuta, jer sve manje od toga ili više nije tog ukusa. Nakon što se pljeskavica ispeče na nju se stavlja kriška kravljeg sira, koji se od toplote pljeskavice, koja se nalazi na ckari, istopi i da još veću sočnost toj čuvenoj Tominoj pljeskavici. Tomino vino koje i dan-danas postoji baš u toj kafani zapravo je vino koje je proizvodio jedan meštanin tog sela, a danas ga proizvode njegovi naslednici po istoj recepturi kako ga je nekad njihov deda proizvodio i kakvo ga je i Toma zavoleo. Voleo je i vino, pa je kad sunce ogreje, pio belo, a kad zahladni, uživao je u crvenom vinu. Danas ta Tomina pljeskavica košta 800 dinara, a flaša vina iznosi 1.500 dinara.

POVEZANE TEME:

RAFALIMA NA BADNJAKE: Dva Srbina na Kosovu izrešetana dok su sekli Badnjake!

HIT VIDEO: Srpski komičar pokazao kako su roditelji s Balkana nekada išli u školu!

OGLASILI SE RODITELJI RANJENOG SRPSKOG DEČAKA : “Umesto da proslavljamo Božić, mi strepimo za život deteta!”

Izvor: Kurir.rs
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE