Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 74%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 4 godine ranije

By admin

TESLA IZ REPUBLIKE SRPSKE: Dejan odvajao od džeparca i napravio projekat koji je prihvatila NASA! (FOTO)

Projekat Dejana Lukića(13) iz Broda o izradi satelita za komunikaciju prihvatila čuvena NASA (Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija), koja će zajedno sa Evropskom Svemirskom Agencijom platiti i troškove licence za kontrolu satelita i papirologije.

Snovi su ostvarivi samo ako u njih dovoljno vjeruješ i trudiš se da ih ispuniš, a dokaz za to je trinaestogodišnji Dejan Lukić iz Broda u Republici srpskoj, čiju je ideju o izradi satelita za komunikaciju prihvatila čuvena NASA (Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija), koja će zajedno sa Evropskom Svemirskom Agencijom platiti i troškove licence za kontrolu satelita i papirologije.

Dejan kaže da satelit koji će biti sekundarni teret, za sad postoji na papiru, odnosno digitalno.

“3D modeli, nacrti i software su bili najveća prepreka, jer po kriterijumima NASA-e sve mora biti profesionalno dokumentovano za javnost. Planiramo da nastavimo sa pravljenjem satelita, prihvatili su ovu ideju i dali su mi rok do maja 2020. godine”, pojasnio je ovaj talentovani dječak.

Kako kaže on, satelit pruža internet i mobilnu konekciju. Internet konekcija se bazira na CAT svjetskom sistemu za internet do brzine od ~4000Gbit/s (500GB/s) i bez kašnjenja (internet bi bio mnogo brži i jeftiniji nego sada), dok će mobilna konekcija podržavati kristalno čiste razgovore na udaljenim lokacijama.

TESLA KAO INSPIRACIJA

“Ideju za ovakav satelit sam imao još od 2016. godine (tada je imao 10 godina), ali tada nisam znao da postoji ‘NASA Launch Initiative program’ tek ove godine sam saznao da “NASA” mladima daje finansije za takve projekte. Radio sam na njemu od aprila 2019. godine, a u maju mi je pripomogao prijatelj Nikola Peulić, koji mi je pomogao i oko programiranja koda i otklanjanja grešaka, jer se glavni računar u satelitu sastoji od više od 400.000 linija koda.”

“Informatički sam pismen, čitao sam mnogo od Nikole Tesle, Ilona Maska, Tomasa Edisona i Alberta Ajnštajna, to mi je pripomoglo u ovome”, pojašnjava Dejan.

Ističe da je od džeparca odvajao za satelit, malo, po malo i naglašava da “NASA” planira da odvoji 45.000 dolara ako lansiranje bude uspješno.

“Imao sam malo sumnje u to, ali sam pozitivno razmišljao. Mislio sam da će me izabrati jer ideja je inovativna – u Zemljinoj orbiti postoji samo par satelita za brzi prenos podataka”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, satelit bi trebao da bude lansiran pomoću Falcon 9 ili Falcon Heavy rakete koju proizvodi SpaceX (prva kompanija koja je poslala privatnu raketu u svemir).

LANSIRANJE SLEDEĆE GODINE

“Datum lansiranja je 25-30 maj 2020. Biće lansiran iz Floride sa istorične lansirne podloge 39A, na kojoj je bila lansirana Saturn 5 raketa koja je odvela ljude na Mjesec. Satelit će biti lansiran u nisku Zemljinu orbitu na visinu od 480 km i inklinaciju od 54 stepeni”, kazao je on.

Satelit će biti u orbiti 120-180 dana, to zavisi od položaja Zemlje u odnosu na Sunce i ostale nebeske objekte zbog gravitacije.

PRAVO U VISINE: Dejan Lukić

“Naišao sam na problem radijacije, satelit će imati digitalni ‘Gajgerov brojač’ koji će pratiti radijaciju u svemiru i po potrebi gasiti i paliti elektroniku. Za tih 120-180 dana satelit će pružati internet konekciju svima koji imaju satelitske prijemnike”, istakao je Dejan.

LJUBAV PREMA INFORMATICI OD PETE GODINE

Dejan kaže da od 5. godine ima ljubav prema informatici, o kojoj se sam počeo raspitivati, a majka koja voli nauku i mnogo mu je objasnila, ali tu je kao sagovornik bio i djed.

“Već 5 godina pratim dešavanja vezana za svemir i aeronautiku i spoznao sam koliko toga nude obje nauke i postavio sam sebi pitanje “Zašto ne bih i ja pružio doprinos tim naukama, a uz pomoć nauka svijetu?”, kaže Dejan.

SLEDEĆA MISIJA – SATELIT ZA STOČARE

Ističe da ako ova misija bude uspješna, planira da napravi drugi satelit koji će pomagati ljudima koji se bave stočarstvom. Satelit će nadgledati zemljište i pratiti pericipaciju.

Napravio je i hibridni raketni motor

“To sam uradio nedavno, ali zbog ovog satelita sam prekinuo taj projekat. Svojim vršnjacima poručujem da trebaju pratiti svoje snove i neka vas ne obeshrabraju propali projekti, manjak finansijskih sredstava. Nekada je sasvim dovoljna i podrška jednog roditelja koju ja imam. Ono što volite, za to se i borite”, zaključio je Dejan.

Dejanova majka Dijana Ždrnja kaže da se zbog uspjeha sina osjeća ponosno i uzbuđeno, jer je ipak riječ o najvećoj svemirskoj agenciji, koja je odobrila ideju njenog sina, ideju jednog trinaestogodišnjaka.

“Uvijek sam vjerovala u svog sina, zaista, jer je uvijek vrijedno, nakon školskih obaveza, radio na svojim idejama, ali sam bila i realna. Ja sam nezaposlena, takoreći samohrana majka, tako da koliko god da je sin radio digitalno, kompjuterski, skicama na tome, znala sam da realno nemamo finansijska sredstva da se sve zamišljeno i ostvari. Ponekad od džeparca sin odvaja i kupuje sebi neke dijelove za izradu svojih projekata. Kada mi je rekao da je pisao NASA-i, iskreno nisam povjerovala”, kaže ona.

Dodaje da je podrška roditelja važna.

“Glavni izvor učenja mog sina o elektrotehnici, fizici, NASINIM projektima, o najpoznatijim naučnicima iz tih polja je internet. On je tek ove godine dobio fiziku kao predmet u školi, koja mu još uvijek ne može pružiti dovoljnu količinu znanja, da ne pričam o elektrotehnici koja se uči u srednjoj školi, pa za znanjem koje mu je potrebno traga na internetu”, ističe Ždrnja.

MAJKA ODLAZI NA RAD U ITALIJU DA POMOGNE DEJANOVU NAUKU

Dijana je učiteljica po profesiji koja već duže vremena bezuspješno pokušava da nađe posao.

“Finansijski nije bilo lako ni projekat da pravi, a izrada samog satelita neće biti jeftina, ali ja ozbiljno razmišljam da idem raditi mjesec dana u Italiju, popravim finansijsko stanje i pomognem sinu oko izrade satelita, jer za dijete i njegove snove, mora se”, zaključila je ona. Dodala je da će za izradu satelita, pokušati pitati i lokalnu zajednicu za pomoć.

Izvor&Foto: Banjaluka.com

YOU MAY LIKE