Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph ESE
Humidity: 48%
Pressure: 29.88"Hg
UV index: 6
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
68°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 45°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 5 years ago

By admin

LEPA VEST ZA SVE OD 7 DO 107: Arhiva „Politikinog zabavnika“ dostupna onlajn! A da li znate da je list bio zabranjen 1945-te?

Kada je predstavnik Volta Diznija došao na prijem kod maršala pitao ga je šta to fali Mikiju Mausu kad ne može da izlazi u Jugoslaviji? Tito je rekao: „Ja volim Paju Patka“. Zahvaljujući toj rečenici skinuta je komunistička zabrana Paje i Mikija i ponovo je pokrenut “Zabavnik”

Pre tačno osam decenija pojavio se prvi put na kioscima u tiražu od 40.000 primeraka. Koštao je jedan dinar i bio je velikog formata, poput dnevnog lista „Politika“. Imao je ukupno dvanaest strana, od kojih su četiri bile odštampane u crnoj i crvenoj boji. Sa naslovne strane smešio se „Miki, hrabri krojač“, a druga strana je bila posvećena romanu Edgara Alana Poa „Zlatni jelenak“.  Tog 28. februara 1939. godine zakoračio je u živote tadašnjih i mnogih budućih generacija.

PRVI BROJ: Izašao još davne 1939

Vreme ga, za razliku od mnogih njegovih štampanih „kolega“, nije pregazilo. Možda i zbog toga što je od prvog dana ostao veran zanimljivim, poučnim i pametnim temama. Naučne činjenice, zanimljivosti iz sveta, mudre misli, književni i istorijski članci, prošarani humorom, enigmatikom i nezaobilaznim stripovima – ipak nikada ne izlaze iz mode, ma kako „šugava vremena“ carovala oko nas.

ROMANTIČNA TAJNA PORODICE RIBNIKAR

Pojavljivanje „Zabavnika“ na medijskom nebu na poseban način je povezano sa unukom osnivača „Politike“ Davorinom Darkom Ribnikarom. Njegov otac, Vladislav Sl. Ribnikar, želeo je da napravi nešto što nije postojalo u srpskoj štampi krajem tridesetih godina prošlog veka.

-Sa ekipom svojih kolega, ozbiljnih novinara, razvio je ideju da se pojavi zanimljivo, drugačije i jezički savršeno novo „Politikino“ izdanje. Raspisan je konkurs za ime i svaki treći predlog je bio da se nazove „Zabavnik“. Tako je demokratski kršten ovaj časopis. U međuvremenu, moja majka Jara je zatrudnela i otac joj je, u izrazu ljubavi, rekao da „Zabavnik“ poklanja njoj i detetu – ispričao je Darko Ribnikar u jednom intervjuu, otkrivajući ovaj romantični detalj iz svoje slavne porodice.

Predratni brojevi „Zabavnika“ su prava riznica za ljubitelje stripova, u njima mogu da pronađu „Flaša Gordona“, „Ripa Kirbija“, „Tarzana“, „Fantoma“, „Mikija Mausa“

TITO JE VOLEO PAJU PATKA

Tokom Drugog svetskog rata „Zabavnik“ je prestao da izlazi, a nakon rata strip je bio proglašen za nepoželjnu „kapitalističku ideju“ i doživeo je cenzuru – nije smeo da bude štampan. I možda nikada više generacije Jugoslovena ne bi imale priliku da uživaju u čitanju stripova, da Tito nije simpatisao jednog od Diznijevih junaka.

NAPUNIO 80 GODINA: Razonoda za sve generacije

Jednom prilikom je predstavnik Volta Diznija iz Atine došao na prijem kod maršala. Tada ga je, na kraju razgovora, pitao šta to fali Mikiju Mausu kad ne može da izlazi u Jugoslaviji? Tito je, umesto odgovora, tada javno rekao: „Ja volim Paju Patka“. Zahvaljujući toj rečenici Paja i ostali drugari su ponovo osvanuli u novinama, a Vladislav Ribnikar je obnovio „Zabavnik“ 1952. godine.

SVI BROJEVI DOSTUPNI ONLAJN

Danas, sve stare brojeve možete da čitate u arhivi, a novi se objavljuju sa mesec dana zakašnjenja. Ukucajte web adresu „Politikinog zabavnika“ ( http://politikin-zabavnik.rs/), odaberite kategoriju „Arhiva“ i uživajte u carstvu ovog kultnog časopisa.

Tekst: Serbian Times Foto: Arhiva Politikinog zabavnika

YOU MAY LIKE