Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 2
TueWedThu
70/63°F
66/63°F
66/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

TEŠKI DANI ZA HAVAJE: Nestanci struje otežavaju potragu i identifikaciju žrtava katastrofalnog požara!

Preživeli smrtonosnih požara na ostrvu Maui, na Havajima, suočeni su sa povremenim nestancima struje i nepouzdanom mobilnom mrežom dok pokušavaju da se oporave od katastrofe. U međuvremenu, traje potraga za žrtvama i identifikacija stradalih.

Broj poginulih dostigao je 106, a na Havaje su u utorak stigli dodatni islednici da bi pomogli u identifikaciji žrtava. Guverner je upozorio da bi nova oluja mogla da komplikuje potragu.

Objavljena su imena prve dve identifikovane žrtve požara, a vlasti čekaju da objave imena još tri identifikovane osobe čim nađu i njihovu rodbinu. Stanovnici Lahaine Robert Dajkman (74) i Badi Džentok (79) prvi su identifikovani.

Mobilna mrtvačnica je pristigla u utorak kako bi pomogla identifikaciju tela, od kojih su se mnoga pretvorila u pepeo. Sekretarijat za zdravstvo poslao je tim patologa i tehničara sa stolovima za pregledanje, rengenima i opremom za identifikaciju tela. naveo je Džonatan Grin, zamenik pomoćnika Sekretarijata.

“Biće jako teško, i treba biti jako strpljiv jer je velik broj žrtava”, dodao je Grin.

Nedelju nakon što je u požarima do temelja izgoreo istorijski grad Lahaina, komunikacija na ostrvu je i dalje otežana. Manji avioni su nadletali obalu i stanovnike uz pomoć megafona informisali o tome gde mogu da nađu vodu i zalihe.

Hiljade ljudi i dalje su u skloništima, hotelskim sobama i iznajmljenim stanovima, ili su kod prijatelja. Oko 2.000 domova i radnji i dalje nema električnu energiju, saopšteno je u utorak veče iz okruga Maui, nakon što je obnovljeno snabdevanje 10.000 mušterija. Zbog požara su u mnogim područjima zagađene i zalihe vode.

PROČITAJTE VIŠE:

Predsjednik Džo Bajden i prva dama Džil planiraju da posjete Maui u ponedeljak i razgovaraju sa preživelima požara, kao i sa ekipama hitne pomoći i vladinim zvaničnicima, saopšteno je u srijedu iz Bijele kuće. Bajden je obećao da “će im na raspolaganju biti svi resursi”.

Ekipe sa psima pokušavaju da obezbede posmrtne ostatke žrtava uoči mogućih oluja tokom vikenda, rekao je guverner Džoš Grin.

“Želim kišu, ali zbog nje pokušavamo da ubrzamo potragu, zato što će nam vetar ili obilna kiša u tim katastrofalnim uslovima još više otežati da utvrdimo koga smo sve izgubili”, rekao je Grin.

Do sada je pretraženo oko 30 odsto razorenog područja, saopštili su zvaničnici. Požari na Havajima su najsmrtonosniji u Americi poslednjih više od 100 godina, a Grin je prethodno upozorio da bi moglo da bude pronađeno još mnogo više žrtava.

“Mnoge žrtve bile su na putevima, pored mora. Broj će se povećati, ali se nadamo da se neće povećati do katastrofalnih razmera. Jednostavno ne znamo”, rekao je Grin za ABC.

Guverner je dodao da zvaničnici razmišljaju da prekinu snabdevanje strujom tokom oluja iz predostrožnosti.

Lokalna kompanija bila je na udaru kritika zbog toka što nije prekinula snabdevanje električnom energijom kada je prošle nedelje zbog snažnog vetra rasplamsan požar, dok se na jednom snimku vidi kako visi strujni kabal, okružen plamenom. I dalje je u toku istraga uzroka požara.

U međuvremenu, šef policija Mauija ponovo je apelovao na porodice da obezbede DNK uzorke nestalih članova. U požarima je uništena gotovo svaka zgrada u Lahaini, gradu sa 13.000 stanovnika. Trenutno je suzbijeno 85 odsto požara. Šteta se procenjuje na oko 3, 2 milijarde dolara.

POVEZANE TEME:

“NIJE ZNALA ŠTA JE NARUČENO”: Američka ministarka jela halucinogene pečurke u Kini, restoran postao viralan!

BORBA NA SVIM FRONTOVIMA: Ovo su svi pravni procesi kprotiv Donalda Trampa!

ČIKAGO SE SELI NA FLORIDU: Najviše stanovnika “vetrovitog grada” ne odlazi u Majami, niti u velike centre…

Izvor: Glas Amerike
Foto: Reuters

YOU MAY LIKE