Chicago, IL
70°
Fair
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 11mph ENE
Humidity: 66%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
64°F
64°F
59°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 59°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 54°F

Published 3 years ago

By admin

TANJA RAZBIJA SVE PREDRASUDE: Srpkinja se zaposlila kao zavarivačica, ima važnu poruku za sve!

Tanja Dimitrijević, zavarivačica iz Beograda, svoj prvi posao odradila je u Hrvatskoj, razbijajući predrasude o muško-ženskim poslovima. Danas, ova mlada dama svim ženama koje su bez posla, a žele da rade, poručuje da se okušaju u varenju koje je, kako kaže, puno zanimljivije nego što se čini na prvi pogled.

Stavljajući na sebe odelo za varioce, cipele s čeličnom kapicom, rukavice i masku, radni dan započinje tridesetogodišnja Tanja Dimitrijević, zavarivačica iz Srbije koja hrabro prkosi stereotipnim podelama poslova na “muške” i “ženske”.

Slučajno ju je, priča ova Beograđanka, put odveo do aparata za varenje. Iako po zanimanju tehničarka saobraćajnog prometa, u struci nije mogla naći posao, zbog čega se nije dvoumila kada joj se otvorila mogućnost da radi ono za šta tada još nije bila osposobljena.

Posao u Hrvatskoj

Saznavši da u Hrvatskoj može dobiti bolje plaćen posao, Tanja je završila kurs TIG varenja i u kratkom roku prikupila svu potrebnu dokumentaciju ne bi li se zaposlila u Bjelovaru gde je na kraju odradila svoj prvi posao kao zavarivačica. Verovatno bi na istom još i danas bila da joj koronavirus nije pomrsio poslovne planove, pa je Dimitrijević prošle godine napustila Hrvatsku, ali ne i profesiju.

Novi posao je našla u Beogradu, a predrasude zbog toga što je žena u “muškom” poslu, nikada ju nisu brinule.

“Sve se vrlo brzo promeni kada ljudi vide da ste dobri u svom poslu. Varenje se možda gleda kao ‘muški’ posao, no ne mora da znači da žena ne može time da se bavi. Takva podela još uvek je prisutna na Balkanu, ali vaše sposobnosti sve to mogu promeniti.

Kao što ima žena koje su varioci tako postoje i muškarci koji čiste kuće, stanove, poslovne prostore. Neki muškarci to i bolje rade od pojedinih žena, kaže Tanja, otkrivši kako u Srbiji postoji i jedna devojka koja je uprkos jakoj muškoj konkurenciji osvojila prvo mesto u zavarivanju. Takvi slučajevi jasno pokazuju kako se vreme promenilo, a s njime je vreme da se menjamo i mi.

Ali šta je to što varenje čini dovoljno zanimljivim poslom. Za Tanju, to je činjenica da baš kroz svoj rad doživljava svojevrsnu umjetnost.

“Svi ti pokreti prilikom varenja moraju biti dobro osmišljeni, opuštajući i nježni”, rekla je.

Sve drugo su nijanse u kojima važnu ulogu igra to gde radite, kakvi su vam kolege, ali i šefovi.

“Ako je vama na poslu zanimljivo i ugodno, vreme vam proleti i ništa vam ne bude teško, pa tako ni posao. Naravno, postoji tu i svojevrsna odgovornost koju zavarivač prebacuje na sebe, zadajući sebi zadatak da sve što radi bude dobro odrađeno”, smatra Tanja.

Iz tog razloga Tanji je jedan od bitnijih ciljeva da ostane u formi kada je u pitanju posao, ali i da ostvari brojne planove koje ima za budućnost. Glavna nit vodilja za nju su pozitivan stav, predan rad i želja za učenjem.

Važno je ne odustati

Koliko je važno ne odustajati i ne bojati se okušati u nečem novom, objasnila je kroz savet za sve one koji se žele okušati u njenom poslu.

“Ako imate želju za tako nečim, a bojite se hoćete li uspeti ili šts će vam društvo reći – nemojte odustajati, probajte, vidite, potrudite se. Niko se nije rodio sa znanjem! Treba biti istrajan u svojim ciljevima i ne treba se puno obazirati na okolinu. Jer ako ne probate celi život ćete se kajati i pitati zašto niste napravili nešto što ste želeli”, istakla je.

“Isto tako svim ženama koje su bez posla, a žele da rade poručujem da pokušaju. Ja sam se odlično snašla i moram priznati puno je zanimljivije nego što se čini na prvi pogled”, zaključila je Tanja rekavši kako je do cilja najlakše doći malim promenama i navikama – baš kao što je i sama napravila.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Bauštela.hr
Foto: Bauštela.hr

YOU MAY LIKE